12 Април 2021понеделник06:59 ч.

Новият "призрак" стигна и Лондон

/ брой: 202

автор:Валентин Георгиев

visibility 936

Още неотшумели острите реакции сред френските мултимилионери и събратята им по света от решението на Оланд да наложи т.нар. "данък богатство", и хоп - изненада! Не другаде, а от Меката на неолиберализма и консерватизма - Великобритания, обявиха, че обмислят извънреден данък за най-богатите на фона на икономическите проблеми в страната.
Призивът на вицепремиера Ник Клег към британците с "доста значително лично богатство" да дадат по-голям принос към "националното усилие" на страната да се бори с рецесията, вероятно е подействала като студен душ за представителите на финансовия и корпоративен елит на Острова. Още повече, че е "локализиран" твърде показателен за случая обект на облагане - не доходите, а притежаваното имущество. Причината е ясна - да се пренасочат инвестициите на супербогатите към производство и създаване на нови работни места, а не както е сега - в банкови влогове или "мъртви", неработещи активи като луксозни имоти и яхти. 
"Мярката дава сигурност, че много големите активи са отразени в данъчната система по начин, различен от сегашния, гарантирайки, че ще продължим да упражняваме строг контрол върху заобикалянето на данъчните закони, че данъчните облекчения не стигат несъразмерно до най-богатите", аргументира се Ник Клег.
Засега идеята е все още на хартия. Либералният демократ Клег тепърва трябва да убеди коалиционния си партньор - управляващата Консервативна партия, в необходимостта да се гарантира, че богатите поемат по-голям дял от икономическата тежест. При това мярката щяла да бъде временна - за срок от 4 години.
Ако обаче тя стана факт, и Великобритания ще се присъедини към растящия брой страни, които обсъждат подобни мерки. През септември френският кабинет ще гласува облагане на домакинствата, които печелят над 1 млн. евро, със 75% данъчна ставка. Облагането на доходите над 150 000 до 1 млн. евро годишно ще стане 45%. В страната вече бяха увеличени и данъците върху имотите.
Неотдавна пък стана ясно, че германската опозиция готви законопроект, който ще върне "данък богатство" в републиката, отменен през 1997 г. "Данък богатство" вече въведоха в Чехия (за доход над 100 000 чешки крони), подготвя се и в Словения (имоти на стойност над 1 милион евро).
Очевидно е налице нова глобална тенденция - международна реакция срещу богатството, която променя политиката от Европа до САЩ и Китай. Нека припомним, че социологически допитвания наскоро показаха, че между 64% до 33% от американците одобряват по-високите данъци за хората с доходи над 250 000 долара. В Китай пък политическите лидери избягват откровената демонстрация на богатство. В началото на юли дори ООН призова за въвеждането на данък за милионерите, който ще осигурява над 400 милиарда долара на година за бедните страни.
"Има времена, може би веднъж на 30 години, когато в политиката настъпват основни промени". Цитирам лейбъриста Джеймс Калахан, победен през 1979 г. от Маргарет Тачър. Е, близо 30 години след началото на ерата Тачър-Рейгън явно ни застига нова основна промяна. 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ