25 Октомври 2020неделя09:57 ч.

От редактора

Ново двайсет: "Квадрат 500"

/ брой: 81

автор:Борис Данков

visibility 1618

И тъй от оня ден вече си имаме национална галерия "Квадрат 500". И защо пък да си нямаме, след като досега сме имали "Зона Б-5", "Театър 199", "Галерия 111", "Биенале 2012", "Стройко 2000" и т.н., и т.н. Страшно оригинално го е измислил г-н министърът на културата Вежди Рашидов! Прочее, той още в самото начало огласи, че не иска "да го качват на сливата", че изборът на име за националния музеен комплекс щял да стане чрез конкурс и "консенсус", чрез широко допитване до гилдията и народа, до експертите... Едва ли не до постигане на пълно национално съгласие.
Но не би. Както се вижда (виж по-долу!), Вежди Рашидов си е харесал за име на плагиатствания от него Български Лувър кадастралното название на обекта (променено в "Квадрат 500"!?) още през септември 2012 г. и чрез назначената от него "междинна комисия" го е "класирал" на първо място още тогава. В края на декември 2014 г. той съобщава пред правителството, че "засега най-харесваното (от кого?) предложение за музея е "Квадрат 500", което звучало "кратко и по-художествено". Най-сетне преди няколко дни стана известно, че назначената от министъра комисия "се е обединила" около названието "Национална галерия "Квадрат 500". Това наименование било съчетавало "традиции, приемственост и съвременно звучене", било отразявало "териториалния и тематичен обхват" на галерията "в съответствие със Закона за културното наследство".
Тази аргументация е смешна и жалка. Несериозно е названието на националната ни арт-институция да се извежда от кадастъра. Логично би било сам Вежди Рашидов да е против подобен вариант, а той не е. Нещо повече за шеф на комисията той е поставил "свой човек" - зам. министърката на културата Бони Петрунова. Не е взето предвид дори мнението на главния проектант арх. Янко Апостолов. Тези дни в един от интернет форумите се появи следното мнение: "Квадрат 500 казва много... дълбоко подсъзнателно безизходицата на квадрата се свързва с 500-те години турско робство и дава доста реалистична картина за идеите в главите на държавните служители..." А честито!
 

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 262

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 105

1043 новозаразени с COVID-19 у нас

автор:Дума

visibility 129

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 201

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 88

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 240

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 290

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 275

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 820

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1281

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 539

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ