13 Юни 2021неделя08:18 ч.

Актуално

Ново Време

/ брой: 89

автор:Дума

visibility 926

В новия брой 3-4 на сп. "Ново време" за месеците март-април на 2021 г. читателите ще намерят разнообразни публикации по актуални политически, идеологически и исторически проблеми. Централно място в книжката е отделено на материалите, посветени на проведените на 4 април т.г. редовни парламентарни избори и началото на работата на 45-ото Народно събрание, което за по-малко от месец изчерпи своите възможности и на 11 юли 2021 г. предстоят избори за 46-о Народно събрание.

Поместени са знаковите слова на доайена сред народните представители Мика Зайкова, на президента Румен Радев, на председателя на 45-ото НС Ива Митева и на председателя на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова, произнесени на 15 април. Водещи в тях са посланията, свързани с  девиза "Съединението прави силата", волята на избирателите за промяна на статуквото, върховенството на Конституцията и повелята народните представители да подчинят действията си на градежа на демократична, правова и социална държава, както и за необходимостта от разум и отговорност.

За БСП резултатите от изборите бяха оценени като тежка загуба. В поредицата от политически позиции, експертни анализи и лични мнения се съдържат и далеч по-тежки и горчиви констатации, преобладава силната тревога за по-нататъшното място на БСП като първостепенна сила в обществено-политическия живот на страната, а също и за съдбата на лявото начало като алтернатива за България. В раздела "Документи" са поместени Доклада на НПЩ на НС на БСП за резултатите на изборите, изключително интересни и полезни таблици за класирането по избирателни райони, таблица с данни по МИР за участието на БСП/коалиция в национални избори в периода 2001-2021 година и общи за страната и БСП таблица и диаграма в периода 1991-2021 г.

Посветени на актуални политически проблеми са няколко от публикуваните в новия брой материали. На 9 май т.г. в Брюксел бе дадено началото на Конференцията за бъдещето на Европа - ново амбициозно начинание за пряка връзка на гражданите с политиките и институциите на Европейския съюз. Тя стартира като поредица от форуми за граждански дебати и дискусии, които ще се направляват от тристранен орган - Изпълнителен съвет, включващ представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС. До пролетта на 2022 г. се очаква конференцията да изготви заключения и да формулира насоки за бъдещето на Европа. Предизвикателството пред левите европейски партии и движения е да насочат конференцията към постигането на радикална промяна на ЕС като демократична и солидарна общност на суверенни народи. "Ново време" публикува "Съвместната декларация относно Конференцията за бъдещето на Европа. Ангажиране с гражданите за демокрация - изграждане на по-устойчива Европа" и ще продължи да следи работата на конференцията съвместно с електронното "Списание Парламенти-Солидарност" http://www.parliamentsmagazinesolidarnost.eu  

Изключително актуална е и публикуваната в броя Инициатива "Черно море - зона на мира" на НПО "Черноморски институт".

Всичко за сп. "Ново време" може да научите в неговия сайт www.novovreme.com. Новия брой може да намерите в редакцията на списанието (НС на БСП, ул. "Позитано" №20 - след предварителна заявка на e-mail novovreme2020@gmail.com и тел. 0889181010). В София списанието може да купите в книжарница "Български книжици" (ул. "Аксаков" 10), книжарница "Нисим" (бул. "Васил Левски" 59) и галерия-книжарница "София прес" (ул. "Славянска" 29). Абонамент може да правите през цялата година в редакцията на в. "Дума" (София, ул. "Позитано" 20А, ет. 7), в поделенията на "Български пощи" АД (кат. №1519) и в офисите на "Доби прес" ЕООД.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 716

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 726

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 424

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ