25 Октомври 2020неделя13:28 ч.

НС гласува декларация за арменците без думата "геноцид"

154 осъдиха "масовото изтребление" на арменския народ, ДПС "против"

/ брой: 92

автор:Мила Христова

visibility 1170

157 депутати подкрепиха вчера декларацията за признаване на "масовото изтребление" над арменския народ от Османската империя в периода 1915-1922 г. Групата на Движението за права и свободи гласува "против". От гласувалите "против" трима са назависими депутати. 
Няколко часа продължиха дискусиите около точното название на насилието, упражнено от турските власти срещу арменския народ, като мнозинството от ГЕРБ категорично не подкрепи актът да бъде наречен "геноцид".  За да настоява за тази езикова поправка, в парламента дойде и лично министър-председателят Бойко Борисов, който вместо да тръгне за Румъния, съвсем неочаквано се появи в Народното събрание.
Внезапната му поява вероятно се дължи на процедурните хватки и комедии, които белязаха началото на вчерашния ден. В четвъртък при приемането на дневния ред за днешното пленарно заседание тази точка бе поставена на последно, трето място, така че, според вносителите, да не може да бъде обсъдена поради недостиг на време.
Вчера сутринта обаче мнозинството прие предложението на Десислав Чуколов от "Атака" и проектът на решение от трета стана първа точка в дневния ред. Преди това Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт предложи работното време на депутатите да бъде удължено до приемане на проекторешението за геноцида над арменците. Депутатите от ДПС напуснаха възмутени пленарната зала, но се върнаха скоростно, когато се разбра, че ще има прегласуване за точката. Още по-голяма стана комедията, когато от "Атака" предложиха депутатите да станат на крака, за да почетат жертвите на геноцида. ДПС демонстративно останаха да си седят по местата. Депутатите от ГЕРБ обаче бяха съвсем объркани и повечето от тях не станаха. Методи Андреев и няколко гербаджии се изправиха на крака.
"Признаването на геноцида над арменския народ е условие да влезем в 21 век. 100 години са достатъчно дълъг исторически период, за да може цивилизованите народи и общества да погледнат по друг начин". Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че има не по-малко примери в съвременния свят, в които стотици и хиляди хора стават жертва на военни конфликти. "Ние от БСП се присъединяваме към това решение не заради друго, а заради историческата справедливост", заяви депутатът. По думите му от ГЕРБ е трябвало да намерят подходящия текст и вариант, с който това решение да бъде приемливо за всички парламентарни партии и народни представители.
"Няма съмнение относно историческия факт и никой не го отрича, дори и политическите представители на съвременна Турция, а настояват за по-различна интерпретация", каза Жаблянов. "Днес не просто ще се присъединим към решенията на другите парламенти, а трябва да се присъединим към нашата собствена история", подчерта депутатът.
Човешката история е низ от човешки трагедии, направи обобщение лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обаче добави, че съвременната политика няма право на избирателен подход, и обяви, че неговата група няма да подкрепи подобен документ. Проф. Станислав Станилов от "Атака" показа от пленарната трибуна публикуваната още на 21 март от ДУМА подписка на 100 интелектуалци с апел НС да приеме декларация, осъждаща геноцида над арменския народ.
От ГЕРБ също обявиха своето особено мнение, избягвайки думата "геноцид". След като Борисов се появи в парламента, бе дадена 15-минутна почивка и за консултации в кабинета на председателя на Народното събрание се събраха представители на ГЕРБ и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.
След консултациите Бойко Борисов заяви, че се надява политическите сили с консенсус да признаят масовото изтребление на арменците. "Това, което говорихме - че историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. Не само на техните, но и на българските, разбира се, такива", каза премиерът. Борисов уточни, че от ГЕРБ са предложили масовото изтребление на арменците да бъде признато. "Казах много ясно - това е българската дума или българските думи, или българският речник за геноцид", посочи премиерът.
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ