03 Юли 2020петък12:22 ч.

НС не пожела да осъди изявленията на Доган

ДПС са турска националистическа партия, категорични са от "Атака"

/ брой: 260

автор:Юлия Кулинска

visibility 1019

Народното събрание отказа вчера да заеме позиция около изявленията на лидера на ДПС Ахмед Доган. Преди няколко дни Доган обяви Балканската война за "възродителен процес" спрямо мюсюлманите. От "Атака" предложиха парламентът да приеме декларация, с която да осъди думите на лидера на ДПС. Парламентарният шеф Цецка Цачева обаче поряза тяхното искане и обясни, че такава не можела да бъде гледана от депутатите. 
"Българското общество реагира естествено на такива провокации. Според тях българската национална революция не е успяла, тя е незавършена и българският народ няма право да продължи по този път, който го доведе до естественото възраждане на неговата нация", възмути се от решението на Цачева проф. Станислав Станилов от "Атака". По думите му общият прочит на историята ще трябва да изравни подвига на Васил Левски с деянията на Митхат паша, ще трябва да равнопостави Сюлейман паша, генерал Гурко с опълченците. Целта е да се демитологизира българската история, която, като всяка история, е един състоял се мит, на който се крепи идентичността на днешна България, подчерта проф. Станилов. ДПС е турска националистическа партия и нека да ме дадат под съд, ще отида там и ще го докажа, заключи той. 
По-късно от ГЕРБ прочетоха своя декларация, в която категорично не приеха определенията на лидера на ДПС. "Недопустимо е човек с рутината на Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да се упражнява на тема история и да настоява за нейното пренаписване", категорични са от ГЕРБ.
ДУМА припомня, че лидерът на БСП Сергей Станишев обяви оценката на Доган като неприемлива, погрешна и неприемлива, защото се поставя под въпрос българската история. Във вторник той бе категоричен, че ако е имало етническо прочистване, в момента в България не би имало хиляди граждани с турски произход, които живеят като част от българското общество. "Виждаме една надпревара в националистически реторики, които целят политически краткосрочен дивидент за изборите", анализира Станишев. Соцлидерът призова всички политически партии да не се заиграват с религиозните убеждения и с етническия произход на гражданите, защото това може да има дългосрочни последствия за България. Велислава Дърева, която е председател на Съвета на НС на БСП по вероизповедания и права на човека, допълни, че освен непремерено изказването на Доган е и обида за всички онези граждани с турски произход и имена, които са загинали в Балканската война, борейки се за България. "Успяхме да избегнем опасността, която ни се готвеше и се случи на Косово. Нека 23 г. по-късно не поемаме по този път", призова тя.

БСП:
Оценките на лидера на ДПС са погрешни, непремерени и неприемливи

От Коалиция за България считаме, че както изказванията на Ахмед Доган в Кърджали са погрешни, непремерени и неприемливи, така и обратните реакции са в полза на разделението и не работят за интереса на България, заяви Димчо Михалевски от БСП. На входа на НС пише: "Съединението прави силата", припомни той. "Очевидно е, че изкушението отделните парламентарни групи да добием политическа тежест е огромно. Това е лесният път, така по-бързо ще групираме сила за себе си, но ще разделим българската нация", подчерта Михалевски. По думите му от един напълно логичен ход за оценката на Балканската война, която е част от обединителните борби на нацията, в един знаков град, какъвто е Кърджали, се стигна до предложението да се удостои един български генерал с почетно звание. И тогава се случи провокацията, която не е случайна", коментира парламентаристът. Според него целта е била разделение, отклоняване на българските граждани от истинските проблеми, които трябва да решаваме, допълни Михалевски.
 

Юли ще е идеален за море

автор:Дума

visibility 0

4 км опашка на „Кулата“ от рано сутринта

автор:Дума

visibility 64

Отиде си Пенка Калинкова

автор:Дума

visibility 140

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 417

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 275

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 918

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ