31 Март 2020вторник23:36 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Здраве

Нуклеарна медицина. Що е то?

Облъчването е много по-ниско в сравнение с други методи за образна диагностика, казва д-р Йордан Палашев

/ брой: 26

автор:Аида Паникян

visibility 1768

Да видиш правилно ли функционира един орган или цяла система в човешкото тяло, как се развива болестта, каква е прогнозата и ефектът от приложеното лечение? В наши дни това е възможно при много заболявания. Разбира се, такава възможност имат лекарите и то от определена специалност. И то благодарение на нуклеарната медицина, която може да създаде триизмерен образ на орган или цяла система в човешкото тяло. Този раздел от медицината използва молекулярни образни методи, които служат за визуализация и измерване на биологичните процеси в тялото на молекулярно и клетъчно ниво. 

Нуклеарната медицина е интердисциплинарна специалност и взаимодейства с останалите медицински специалности - неврология, кардиология, хирургия, образна диагностика, пулмология, медицинска онкология, лъчелечение, съобразно профила на диагностичната или терапевтична процедура, обяснява началникът на отделението по нуклеарна медицина на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София д-р Йордан Палашев. Той пояснява, че това е една от най-бързо развиващите се медицински специалности на база създаване на хибридни образни методи, включващи метаболитни и морфологични образи като SPECT/CT, PET/CT, PET/MRT.

Хибридните образни методи, при които се получава 

комплексен образ на орган или система

дават възможност успешно да бъдат прилагани както при началната диагноза, така и за проследяване на ефекта от приложеното лечение при различни заболявания, за прецизиране или промяна на лечението. Този метод е особено полезен при установяването и лечението на онкологични заболявания - рак на белия дроб, на гърдата, на простатата, на дебелото черво, на гениталиите, както и при хематологични и лимфопролиферативни заболявания. Възможностите на нуклеарната медицина се разпростират и по-нататък - при белодробни заболявания като белодробен емболизъм, булозен емфизем, както и в диагностичния етап при муковисцидоза. В кардиологията методите на нуклеарната медицина се използват за оценка на миокардната перфузия и помпената функция на сърцето, а в педиатрията при заболявания на белодробната, отделителната, храносмилателната и ендокринната система. Методът намира широко приложение и в ендокрнологията, основно при заболявания на щитовидните и паращитовидните жлези, обяснява д-р Палашев. 

Каква информация получават специалистите и как се ползва тя при лечението? "Клиницистите получават детайлна информация за функцията и структурните промени в човешкото тяло или отделни органи и системи, на базата на която се 

определя терапевтичен или хирургичен подход 

прецизира се предхождащата терапия", казва специалистът. 

За провеждане на изследването са необходими между 10 и 30 минути, в зависимост от това дали трябва да се наблюдава отделен орган или цяла система, което определя и вида на радиофармацевтика, който е необходимо да се приложи, пояснява д-р Палашев. Нуклеарно-медицинското изследване се провежда чрез венозно инжектиране на специфичен радиофармацевтик с необходимата активност, в зависимост от вида на изследването и регистриране на разпределението му в тялото.

Често опасенията на пациентите са свързани с 

облъчването

по време на изследването. То е много по-ниско в сравнение с някои от другите методи за образна диагностика, например компютърната томография. Новите хибридни нуклеарно медицински методи прилагат кратко и свръхкратко живущи радиофармацевтици, носещи значително по-ниско лъчево натоварване за пациента, пояснява специалистът. А и пациентите се инструктират за методите и начините за намаляване на лъчевото им натоварване и това на околните. Младите жени е важно да съобщят дали са бременни или кърмят.

И още нещо важно за пациентите: касата плаща за изследването. Нуклеарно-медицинските изследвания са високоспециализирана дейност, която се реинбурсира от НЗОК за здравно осигурени с направление бл. 8А от специалист в доболнична и болнична помощ. Достъпът на пациенти е регулиран в листа на чакащите според типа на изследването, като времето за изчакване за провеждането му е между 7 и 10 дни.

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 62

БСП в София с 19 антикризисни мерки

автор:Деси Велева

visibility 50

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 62

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 21

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 346

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 65

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ