Някои плодове увеличават риска от кариес
/ брой: 204
Освен сладкото, излишъкът на киселини в различните продукти също оказва отрицателно влияние на състоянието на зъбите. Схемата е проста: под въздействието на киселините се разрушава емайлът, а след това микроорганизмите проникват в по-дълбоките тъкани на зъба. Плодовете и зеленчуците съдържат достатъчно вредни за зъбите въглехидрати и особено органични киселини (в различно съотношение и количество), твърди публикация в здраве.bg .
Затова растителната храна може да се раздели на две групи. В първата влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариеса, а във втората - тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малка вреда.
Към първата група се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето, картофът, зеленият грах, смокините, сладките сортове ябълки. Те съдържат голямо количество въглехидрати. Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките съдържат и голямо количество органични киселини. В тази група са и марулите, магданозът, целината, спанакът. Но не се отказвайте от плодовете и зеленчуците от тази група - те съдържат много полезни вещества, в това число и незаменимия за зъбите флуор.
Освен това според последните данни на учените днешните плодове не са същите като плодовете преди 10 и повече години. Ябълките тогава са съдържали 10-11% захар, а днес - до 15%. Изсушените или преработени плодове (сладко, компот и т.н.) могат да бъдат още по-вредни за зъбите. Полезните в много отношение сушени плодове всъщност са вредни за зъбите.
Към продуктите, които не са вредни за зъбния емайл, се отнасят краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички, моркови.
Плодовете и зеленчуците трябва да се употребяват правилно, като се спазват елементарните правила за безопасност:
- Всичко трябва да има мярка. Дори продължителната употреба на цвекло може да предизвика кариес.
- Зъбите трябва да бъдат предпазени от наднормено количество киселини. Затова разреждайте плодовите сокове с вода и по-добре ги пийте със сламка.
- Стремете се да приемате "кариесни" плодове и зеленчуци по време на основното хранене, а не след ядене или между храненията.
- След всяко хранене задължително изплаквайте устата с преварена вода, дори да сте консумирали безвредния за емайла на зъбите патладжан.
Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби може да навредят.