22 Януари 2021петък21:41 ч.

Някой да е платил?

/ брой: 8

автор:Аида Паникян

visibility 862

Макар и дълго чакана, тя е охулвана, обругавана, съдена и осъждана. Но никога обичана! И винаги търсена! Националната здравноосигурителна каса - близо 21-годишна, сменила 18 директори и управители. Без нея не могат лекари, болници, пациенти. Призвана е да събира и най-вече - да пази и разумно да харчи парите на осигурените, да плаща с тях за лечението на същите осигурени. Ала мисията й като обществена институция е повратно тълкувана (както дяволът чете евангелието) и от няколко години тя е одържавена и превърната в банкомат, управлявана по телефона от МЗ и източвана от недобросъвестни. А те не са малко и не са само лечебните заведения. А и защо не, щом законодателят им дава това право?

Заради безумни министерски решения от втория мандат на кабинета "Борисов" насам днес касата е осъждана от болници да им плаща неплатените "надлимитни" дейности, но с лихвите и съдебните такси. И пак с нашите пари. Уж да не бъде източвана, я лимитираха. От което пострадахме ние. А точещите - пак точат. Нещо за контрола да кажете, а?

След всички безумни министерски "планове", доплащането от нашия джоб продължава да расте, а "безплатното" здравеопазване се издържа наполовина от парите на ръка, които даваме. А кражбите не спряха. Едно лекарство струва 100 лева, но касата го плаща 7 пъти по-скъпо на частни болници, например. А и държавата не си поплюва - преди 10 години тогавашният финансов министър Симеон Дянков открадна над 2 млрд. лв. от нашите здравни вноски. Да е платил за гяволъка си досега? Законите са вратички в полето и лесно се заобикалят. Със сигурност има начин това да не се случва, но очевидно никой няма куража да го стори - "ако днес посоча крадеца, утре той може да посочи мен, когато крада". 

Фактите, които преди дни изнесе поредният шеф на НЗОК, са обществена тайна. Но от онези, за които се шушука на маса, на ракийка и салатка. Произнесени на глас, прозвучаха като шамар. Но за незапознатите. За другите няма изненади. И все пак - някой да е платил за гяволъка си? А май не осъзнават, че утре може и да няма какво/кого да управляват.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 399

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 509

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 505

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 256

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ