02 Юни 2020вторник05:42 ч.

Някой да е платил?

/ брой: 8

автор:Аида Паникян

visibility 714

Макар и дълго чакана, тя е охулвана, обругавана, съдена и осъждана. Но никога обичана! И винаги търсена! Националната здравноосигурителна каса - близо 21-годишна, сменила 18 директори и управители. Без нея не могат лекари, болници, пациенти. Призвана е да събира и най-вече - да пази и разумно да харчи парите на осигурените, да плаща с тях за лечението на същите осигурени. Ала мисията й като обществена институция е повратно тълкувана (както дяволът чете евангелието) и от няколко години тя е одържавена и превърната в банкомат, управлявана по телефона от МЗ и източвана от недобросъвестни. А те не са малко и не са само лечебните заведения. А и защо не, щом законодателят им дава това право?

Заради безумни министерски решения от втория мандат на кабинета "Борисов" насам днес касата е осъждана от болници да им плаща неплатените "надлимитни" дейности, но с лихвите и съдебните такси. И пак с нашите пари. Уж да не бъде източвана, я лимитираха. От което пострадахме ние. А точещите - пак точат. Нещо за контрола да кажете, а?

След всички безумни министерски "планове", доплащането от нашия джоб продължава да расте, а "безплатното" здравеопазване се издържа наполовина от парите на ръка, които даваме. А кражбите не спряха. Едно лекарство струва 100 лева, но касата го плаща 7 пъти по-скъпо на частни болници, например. А и държавата не си поплюва - преди 10 години тогавашният финансов министър Симеон Дянков открадна над 2 млрд. лв. от нашите здравни вноски. Да е платил за гяволъка си досега? Законите са вратички в полето и лесно се заобикалят. Със сигурност има начин това да не се случва, но очевидно никой няма куража да го стори - "ако днес посоча крадеца, утре той може да посочи мен, когато крада". 

Фактите, които преди дни изнесе поредният шеф на НЗОК, са обществена тайна. Но от онези, за които се шушука на маса, на ракийка и салатка. Произнесени на глас, прозвучаха като шамар. Но за незапознатите. За другите няма изненади. И все пак - някой да е платил за гяволъка си? А май не осъзнават, че утре може и да няма какво/кого да управляват.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ