18 Юни 2021петък11:49 ч.

Някой да изпие хапчето ми!

/ брой: 148

автор:Аида Ованес

visibility 1666

След години противопоставяне вчера за пръв път лекари и пациенти предприеха съвместни  действия и се изправиха срещу системата на здравеопазване. А тя наистина вече дава твърде ограничени възможности - и за лечение на болните, и за работа на докторите. Но надеждите сякаш останаха дотук.
На мястото на срещата - площад "Независимост", имаше комай повече медии и доктори, отколкото недоволни от системата пациенти. Те очевидно предпочитат да обсъждат проблемите на здравеопазването на маса и да недоволстват в интернет форумите. Или просто анонимно да звънят на редакционните телефони. Пациентите сякаш оставиха нещата в ръцете на пациентските организации, за да следят стъпките им и... ако има някаква грешка в действията им, да ги упрекнат. Нали така е по-лесно?
Може би е по-лесно и болни на хемодиализа да дойдат от 200-300 км в центъра на София, за да отстояват правата на всички пациенти. Звучи парадоксално, нали? Също като това комшията да изпие хапчето, а то да подейства на теб...
От друга страна, защо някой да идва на място да протестира, след като вече година нищо не се променя. Обещанията стават все повече, проблемите - също. Че дори и по-сериозни. Тежко болни с хронични заболявания се канят да търсят убежище в чуждите посолства, а лекарите ни просто напускат България... За да работят достойно и да изпълняват мисията си.
Нормално ли е финансовото министерство да се разпорежда с парите за здраве и с тях да подкрепя държавната хазна? Нормално ли е лекарят да бъде принуждаван да лекува с лимити и след това да бъде представян като най-големия престъпник за това, че е похарчил повече пари за лечението на пациентите си? Нормално ли е да си платил за здраве и после пак да ти искат пари? Не е! Както и не е нормално за нерешените си проблеми държавата да вини лекари и пациенти. Защото излиза, че и тя прехвърля ангажиментите си от болната на здравата глава.
Иначе вчера пак ни обещаха, че истинската реформа всъщност ще започне догодина. А дотогава колко ли пациенти ще останат по старите диализни апарати?

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 518

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 496

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ