02 Юни 2023петък12:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

НЗОК плаща 67 млн. лв. на болниците за октомври и ноември

/ брой: 12

автор:Мила Христова

visibility 361

НЗОК ще изплати до 20 януари на болниците за извършената дейност през октомври и ноември 2013 г. близо 67 млн. лв., каза вчера шефът на Надзорния съвет и зам.-министър на финансите Людмила Петкова. Дейността за декември ще се изплати след представяне на отчетите от страна на болниците, които се очаква да са по-малко. Средномесечният разход на болниците е между 136 и 156 млн. лв., посочи тя. 67-те млн. лв. са от предвидена сума в бюджета на НЗОК за тази година, която е в размер на 104 млн. лв.
Позитивният лекарствен списък ще бъде отварян веднъж годишно и само тогава в него ще могат да бъдат включвани нови медикаменти, каза здравният министър Таня Андреева. Тя обаче бе категорична, че пациенти няма да бъдат лишавани от лечение. Ако има заболявания, за които до момента не е имало медикаменти, те ще се включват втори път в годината, но за всички останали групи, за които има лекарства, списъкът няма да се допълва в рамките на същата бюджетна година. МС прие краткосрочните мерки във връзка със Закона за бюджета на НЗОК, които трябваше да бъдат внесени до 1 януари. По думите на Андреева те са в 3 основни групи, които засягат контрола, промените в системата на болничната помощ, лекарствените средства и стандартите, по които ще работят лечебните заведения.
Въвеждат се правила, при които лечебните заведения ще подписват договори с НЗОК. В мерките, които са свързани с лекарствените продукти, Съветът по цени и реимбурсация ще се върне отново в ресора на МЗ, защото политиката по цените на лекарствата, както и процентът за реимбурсация реално се извършва в този съвет, смята министър Андреева. До момента той е бил под разпореждането на МС, а здравният министър е имал по-скоро функции на наблюдател, отчасти контролиращ процеса. Андреева уточни, че в него е нямало хора нито на МЗ, нито на НЗОК, която е поставяна пред свършен факт.
 

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ