23 Септември 2020сряда09:02 ч.

Обемът на износ на „Рособоронекспорт" превишава $8 млрд.

Русия и САЩ отчетоха военния експорт за тази година

/ брой: 272

автор:Желязко Тенчев

visibility 1737

Вначалото на месеца двамата най-големи играчи на световния пазар за оръжие и военна техника отчетоха своя експорт. САЩ обявиха, че през настоящата година са изнесли въоръжение, възлизащо на 30 милиарда долара. Русия се показа с по-скромен резултат - около десет милиарда долара. Тези показатели са се увеличили в сравнение с предните години, което позволява да се говори за излизане на военната промишленност от кризата.
Обемът на експорта на въоръжение и военна техника по линия на "Рособоронекспорт" през тази година е около 8,5 милиарда долара. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил генералният директор на държавната корпорация "Ростехнология" Сергей Чемезов. По думите му към момента съвкупният портфейл от военни поръчки, събрани от "Рособоронекспорт", е достигнал 37 милиарда долара.
По-рано генералният директор на "Рособоронекспорт" Анатолий Исайкин заяви, че за 2000-2010 г. Русия е изнесла зад граница въоръжение и военна техника за повече от 60 милиарда долара. През настоящата година общият обем на руския военнен експорт, по оценка на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество и "Рособоронекспорт", възлиза на около десет милиарда долара. Тази оценка е съобразена с отчета на възможните договори, които могат да бъдат сключени до края на годината.
През 2009 г. обемът на руския военен експорт е бил 8,8 милиарда долара, от които 7,4 милиарда долара  по линия на "Рособоронекспорт" като главен износител на готова военна продукция зад граница. През февруари т.г. директорът на ФСВТС Михаил Дмитриев заяви, че ежегодният военен износ на Русия в близките няколко години ще се задържи на ниво 9-10 милиарда долара. Участието на "Рособоронекспорт" в този обем възлиза на около 80 процента.
В момента руско въоръжение и военна техника купуват 70 страни по света. С най-голямо търсене на световния пазар са авиационната техника, системите за противовъздушна отбрана и въоръжение за сухопътните войски и ВМС.


 

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 180

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 187

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 192

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 166

Три наши банки прали мръсни пари

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 180

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 231

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 226

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 158

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ