22 Февруари 2020събота21:48 ч.

Обемът на износ на „Рособоронекспорт" превишава $8 млрд.

Русия и САЩ отчетоха военния експорт за тази година

/ брой: 272

автор:Желязко Тенчев

visibility 1543

Вначалото на месеца двамата най-големи играчи на световния пазар за оръжие и военна техника отчетоха своя експорт. САЩ обявиха, че през настоящата година са изнесли въоръжение, възлизащо на 30 милиарда долара. Русия се показа с по-скромен резултат - около десет милиарда долара. Тези показатели са се увеличили в сравнение с предните години, което позволява да се говори за излизане на военната промишленност от кризата.
Обемът на експорта на въоръжение и военна техника по линия на "Рособоронекспорт" през тази година е около 8,5 милиарда долара. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил генералният директор на държавната корпорация "Ростехнология" Сергей Чемезов. По думите му към момента съвкупният портфейл от военни поръчки, събрани от "Рособоронекспорт", е достигнал 37 милиарда долара.
По-рано генералният директор на "Рособоронекспорт" Анатолий Исайкин заяви, че за 2000-2010 г. Русия е изнесла зад граница въоръжение и военна техника за повече от 60 милиарда долара. През настоящата година общият обем на руския военнен експорт, по оценка на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество и "Рособоронекспорт", възлиза на около десет милиарда долара. Тази оценка е съобразена с отчета на възможните договори, които могат да бъдат сключени до края на годината.
През 2009 г. обемът на руския военен експорт е бил 8,8 милиарда долара, от които 7,4 милиарда долара  по линия на "Рособоронекспорт" като главен износител на готова военна продукция зад граница. През февруари т.г. директорът на ФСВТС Михаил Дмитриев заяви, че ежегодният военен износ на Русия в близките няколко години ще се задържи на ниво 9-10 милиарда долара. Участието на "Рособоронекспорт" в този обем възлиза на около 80 процента.
В момента руско въоръжение и военна техника купуват 70 страни по света. С най-голямо търсене на световния пазар са авиационната техника, системите за противовъздушна отбрана и въоръжение за сухопътните войски и ВМС.


 

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 1

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 143

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 98

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 174

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1116

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1444

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 339

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 427

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ