13 Април 2021вторник14:45 ч.

Обикновен бойковизъм

/ брой: 43

автор:Алеко Бичевски

visibility 1509

От деня, в който Б.Б. обвини българския народ, че се е превърнал в мързелив лихвар, се чувствам виновен. Вместо да влагам капитали в бизнеса, държа си парите в банката, лежа на топло, тегля си лихвичката и нехая за свитото потребление и замръзналата икономика на страната. А в същото време държавата страда. Построяването на развития герберизъм под лозунга "Градим България" стопи фискалния резерв и последният свеж финансов ресурс за правителството се оказаха депозитите на гражданите. Казах си: щом държавата е опряла до мижавите спестявания на професорското съсловие, значи положението е страшно.
От публичните декларации на министрите и другите топ управляващи знам, че сред тях има доста спестовни хора. Веждито например бил заделил настрана няколко милиона. Новият президент също спестил цели 12 милиона плюс още 7 къщи по света и у нас. Цветанов останал само с 6 имота, но пък е известно, че при него тъщата и тъстът спестяват много активно и му отпускат вътрешносемейни кредити. От медиите не разбрах само дали в знаменитото си слово премиерът е призовал гореспоменатите спестовници първи да си вложат парите в икономиката. За да дадат, така да се каже, пример на останалите. Но предполагам, че не е пропуснал. Как иначе. 
При така стеклите се обстоятелства, обзет от патриотичен плам, реших да изляза от летаргията и смело да инвеситирам заделените за черни дни бели пари. Веднага трябва да отбележа обаче, че работата не излезе толкова проста, както живописно я представи премиерът на правителственото заседание.
Да инвестирам, да инвестирам, ама къде точно? Най-напред ми хрумна - на борсата. Направих някои справки и се оказа, че българската борса е едно от най-безсмислените и най-несигурни места за инвестиции. Първо, за един месец през нея минават толкова обороти и капитали, колкото на Нюйоркската борса за една секунда. Второ, откакто народната власт на Б.Б. пое съдбините на нашата страна като една човешка длан, стоковата борса бележи устойчива тенденция надолу. Пада, пада и ще продължава да пада, твърдят специалистите.
Тогава реших да започна някакъв дребен бизнес. За съжаление установих, че трябва да извадя над 150 разрешителни от всевъзможни инстанции, комисии и пр. Простата сметка показа, че спестяванията ми са по-малко от общата сума на подкупите, които трябваше да се дадат за старта на бизнес начинанието. Явно Дянков нищо не е свършил от обещаната реформа на администрацията. Напротив, положението е станало още по-лошо. На него обаче едва ли му пука. Нали неговият основен бизнес е в Америка.
После ми дойде на ум да направим с колеги консорциум и да се насочим към индустрията. Но и тук сметките ми излязоха криви. И малкото, което бе останало от нея, работи на загуба и е пред фалит. Скъпият природен газ, който е с тенденция да става още по-скъп, прави неконкурентна, а оттам и трудно продаваема българската промишлена продукция. Което ще рече, че икономическият министър Трайков също е проспал последните 3 години. Очевидно в сладки блянове по сондите на "Шеврон". Бос министър - шистов газ сънува.
Понеже общо взето считам, че съм образован и културен човек, ми мина мисълта по линия на публично-частното партньорство да вложа парите в културно-историческото ни наследство. Издържам на студ, имам и калорифер да грея керемидите, можех да започна работа веднага. Но честно да си призная, уплаших се някоя заблудена магистрала да не мине изневиделица през инвестицията ми и се отказах.
Селското стопанство веднага отпадна като вариант. Като гледам, че 95 на сто от селскостопанската стока на пазара е вносна, ясно е, че там изначално инвестицията е кауза пердута.
Да се насоча към обществените поръчки и парите по европейските фондове също не бе особено добра идея. По простата причина, че и  безпризорните софийски кучета знаят, че търговете се печелят по правило от "котараците" и пр. приближени фирми на властта.
Накрая стигнах до извода, че призивът на премиера към мързеливите спестители на този етап е неприложим. Нека най-напред кабинетът си свърши работата, за която е избран, да подобри бизнес климата, да пребори корупцията, да модернизира държавата и после ще инвестираме. Другото е наглост. Или просто обикновен бойковизъм.
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ