29 Септември 2022четвъртък07:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°. Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°.

Снимки Дилян Марков

Неделник

Радостина Илиева:

Облеклото е послание

С талант, креативно мислене, труд и постоянство се постигат чудесни резултати, убедена е дизайнерката

/ брой: 130

автор:Альона Нейкова

visibility 636

РАДОСТИНА ИЛИЕВА е дизайнерка на сватбени тоалети, която демонстрира впечатляващи умения да комбинира най-важните ценности в булчинския стил. Сред тях е уважение към традицията и класическата линия, намиране на ясните кодове на женствеността, нежността и романтиката, а също така използване на свежите знаци на модерността и емоционалния дух на времето. В създадените от нея облекла се забелязва неподправен стремеж към изчистения силует, в който ясно проличава и вниманието към малките, но съществени детайли.

Интервю на Альона НЕЙКОВА

- Имайки предвид, че майка ви - Галя Долапчиева - е известна българска дизайнерка, може ли да се каже, че от нея наследихте афинитета към модата? Има ли между вас конкуренция и на какво се учите една от друга, Радостина?

- Майка ми е професионалист, перфекционист и е най-добрият ми учител! Страстта ми към модата е именно наследство от нея. Още в ранна детска възраст правех скици, кроих и изкарвах часове в цеха й. Мисля, че сме много силен тандем и се допълваме прекрасно.

- Наскоро представихте новата си модна колекция Serenity. Какво лично на вас ви носи спокойствие?

- Това, което ми носи спокойствие и удовлетворение, е работата ми. Обичам да творя. Когато получа вдъхновение, влагам цялата си енергия. Но това не ме изтощава, а, напротив, зарежда ме и прави дните ми красиви и изпълнени с емоции.

- Кои са най-големите трудности, с които се сблъскахте в професионален план по време на пандемията? Може ли подобни времена да вдъхновяват за творчество или, напротив, действат обезкуражаващо?

- Осъзнавайки ситуацията, най-трудното за мен беше да вдъхвам кураж и спокойствие на екипа ни. Бях сигурна, че ще преминем през този труден период с възможно най-малко последствия. Така и се случи. Благодарна съм на хората за доверието и отдадеността. Създадохме колекцията Serenity именно в този период. Бях спокойна и имах време да се обърна към красотата на заобикалящия ни свят, да получа вдъхновение и почерпя енергия.

- Какви са наблюденията ви - повлия ли коронавирусът на търсенето на булчински тоалети или на детайлите от сватбените облекла? Предлагате ли и "празнични" маски като аксесоар към тоалетите за церемонията? Кои са най-актуалните тенденции в този сегмент?

- КОВИД-19 имаше влияние в предходната година. Това, което ще остане като задължителен моден аксесоар, е маската. Предлагаме такива, като ги съобразяваме изцяло с булчинската рокля за една перфектна цялостна визия. 2021 година е изпълнена с любов и желание за сливане в едно. Обстановката, в която се намирахме, ни стимулира, възбуди енергията ни и сътворихме изящни тоалети за най-красивите събития.

- А наблюдавахте ли как бяха облечени абитуриентите през 2021 година? Продължават ли залитанията на младите към крещящите и безвкусните дрехи или все пак има позитивни тенденции в това отношение?

- Абитуриентите тази година заложиха на стилна и класна визия. Вслушваха се изцяло в съветите и предложенията ни. Облякохме младите дами както с нежна феерия, така и с тежка класическа, но пречупена с модерни елементи, елегантност.

- Колко време ви отнема създаването на официалните и сватбените рокли? При сътворяването им предпочитате да следвате актуални тенденции или залагате на собствени виждания за стил и класа?

- Създаването на една колекция отнема месеци. Това е любимият ми период. Основно следвам собственото си усещане за красиво, но, разбира се, следя и модните тенденции. Срокът за изработка на една булчинска или официална рокля е около три месеца и се радвам, че клиентите ни се съобразяват с него и организират събитието си и всеки детайл своевременно.

- Кои са най-капризните клиентки - абитуриентките, булките или може би майките им?

- Често се случва, идвайки при мен, човекът да заяви, че е много капризен, но накрая да остане изненадан колко лесно е стигнал до избора си на тоалет. Хората не са капризни, а емоционално ангажирани. Това са едни от най-специалните моменти в живота им. А аз подхождам с разбиране и се сливам с тяхната емоция. Зареждащо е!

- Къде или как откривате вдъхновението за работата си?

- Не го търся. То просто ме връхлита. Намирам вдъхновение във всичко, което ме заобикаля. Пътувайки и запознавайки се с различни култури или просто вървейки, забелязвам някакъв детайл. Може да е нещо дори грозно и невзрачно, но ме вдъхновява да го поставя в красива среда и да го превърна в прелестно.

- Професор Любомир Стойков ви нарече "ярък представител на новата генерация български модни творци". Как реагирате на подобни констатации? Какво ви коства вашата отдаденост на дизайна?

- Благодарна съм на професор Любомир Стойков за тази висока оценка и се отнасям с респект и отговорност към неговото мнение. Отдадеността ми на дизайна ми коства време, много труд и вложени емоции, но е нищо в сравнение с това, което ми дава, а именно признателност и удовлетвореност.

- Има ли за вас значение дали тоалетите ви се харесват на известни дами или на обикновени жени и момичета? По-претенциозни ли са звездите от останалите хора?

- За мен е удоволствие да работя с всеки клиент. Известните дами не са по-претенциозни. Напротив, доверяват ми се бързо и работата ми с тях е много приятна и увлекателна.

- Когато сътворявате облекла, замисляте ли се дали вие самата бихте ги носили с удоволствие или се ръководите от нещо друго? 

- Предимно се съобразявам със собственото си усещане за красиво.

- Може ли млад дизайнер като вас да се издържа от мода в България? Хрумвало ли ви е да живеете и да работите в чужбина?

- Категорична съм: има възможност за развитие в България. С талант, креативно мислене, труд и постоянство се постигат чудесни резултати.

- Как ще коментирате стила на политиците и публичните личности в България? Допада ли ви как се обличат и изглеждат? Какви съвети бихте им дали?

- Аутфитите на политиците и известните личности носят послание. Те трябва да са наясно какви емоции ще провокират у аудиторията. Моят съвет е да се съобразяват основно с това, а също с протокола и етикета, разбира се.

- Някои хора се сещат за красиви тоалети само по специални случаи, а във всекидневието залагат на удобството. Заради пандемията през изминалата година дрехите ни по-рядко бяха официални. Може ли обаче стилните рокли, ризи или панталони да се превърнат в необходимост, за да се чувстваме добре и по време на КОВИД кризата?

- Да, желанието за официален тоалет се засили. Дамите изпитват все по-голяма нужда да се внесе красота, стил и емоция във всекидневието си, което според мен е продиктувано от притеснението и затворения начин на живот през изминалата година.

- Кое е по-добре - специално да се ушие уникален тоалет за някое събитие или да се заложи на вече готов модел, защото може направо да се пробва и да се прецени дали съответства на всички очаквания и изисквания на човека, който ще го носи?

- Тоалетът трябва да отговаря на вътрешното усещане и да бъде изработен по индивидуални мерки за една перфектна визия.

- Кой е най-куриозният случай във вашата практика, който ви е изненадал с необичайни изисквания или срокове за изработка?

- Ситуациите са много, но се старая да реагирам и да удовлетворя желанията на всеки клиент, в случай, че искането не е в разрез с общоприетите норми, разбира се.

- Какви препоръки бихте дали, за да съберем в гардероба си най-модерните, но и най-необходимите дрехи?

- Препоръчвам да се избират само облекла, които ни носят удоволствие и са приложими. Ако даден тоалет ни призове, изпитваме неконтролируема нужда да го притежаваме, но трябва да помислим и за приложението му. Практично е да се подбират сетове. По този начин ще разполагаме с няколко модни аутфита, които биха могли да се съчетават помежду си.

Снимки Дилян Марков

Препоръчва да се избират само тоалети, които ни носят удоволствие


Предложенията на Радостина Илиева са синоним на стил и елегантност

Снимка Кирил Александров / Академия за мода


С проф. Любомир Стойков и телевизионната водеща, актриса и певица Марина Кискинова, облечена в тоалет на дизайнерката


Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 328

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 284

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 346

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 312

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 243

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 224

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ