02 Юни 2020вторник19:04 ч.

Самолетните билети може да поскъпнат, ако за авиокомпаниите в ЕС бъде въведен нов енергиен данък

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 839

Европейският съюз обмисля въвеждането на данък върху авиокомпаниите в ЕС като част от плановете за намаляване на въглеродните емисии и за борба с климатичните промени, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер. Това стана след неформалната среща на финансовите министри от ЕС в Хелзинки и представители на ЕЦБ през уикенда. Бруно Льо Мер също така посочи, че на срещата на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) е обсъдила планове за разработване на "публична виртуална валута" и за намаляване на таксите, налагани от банките при международни разплащания. Част от мерките, които Финландия се очаква да предложи като председателстваща ЕС, включват покачване на минималните данъчни ставки за енергийните продукти, които понастоящем се различават в отделните страни членки на съюза и не стимулират използването на ефективни източници на енергия. "Минималните такси за електричеството и горивата за отопление например са твърде ниски и не осигуряват адекватни ценови сигнали за енергийните потребители", се посочва в неофициален документ на срещата. А според плана на Финландия именно увеличаването на данъците може да доведе до по-ефективна борба срещу климатичните изменения.

Друга мярка, която се очаква да бъде предложена от Финландия в събота, ще е налагането на енергийни данъци на авиационния и морския транспорт в Европейския съюз, които понастоящем са освободени от такива налози. В документа се посочва, че текущата политика, която се води в съюза, не "следва линията на понижаване на въглеродните емисии, която е преследвана от транспортните политики в ЕС." За да се постигне промяна в данъчната политика, обаче е необходимо решението да бъде единодушно одобрено от страните членки на ЕС, затова бъдещият президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече предложи такива решения да бъдат взимани чрез мнозинство.

Планът за данъчна реформа, приготвен от Финландия, не е първият опит за промяна на облагането на горивата в ЕС. Преди четири години подобно предложение беше отхвърлено от източноевропейските страни, които разчитат на относително по-евтините, но отделящи повече въглеродни емисии, източници на горива, включително въглищата. Същевременно предложението за облагане на въздушния и морския транспорт среща съпротива от много страни в съюза, тъй като ще окаже негативен ефект върху сектора, защото ще го направи относително по-неконкурентоспособен на глобално равнище.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ