23 Октомври 2019сряда04:39 ч.

Обратност

/ брой: 280

автор:Братя Ружеви

visibility 1146

Вчера българската политическа митология окончателно бе унищожена. Ако използваме философски речник - направо бе демонтирана. Политическите клишета рухнаха под напора на сухата статистика и неумолимите цифри.
Българите харчат най-малко пари в цяла Европа. Нещо повече - в година на криза средно за Европа потреблението расте, а в България то е намаляло с 8 процента.
Край с политическият мит, че 20 години догонваме Европа. Числата ясно показват, че ние няма как да ги догоним. Защото вървим в очевидно обратна посока. България и Европа се разбягват като галактики и се отдалечават една от друга.
И каква може да бъде причината за нашата обратност на общата посока? Сигурно защото сме малка страна и сме енергийно зависими. А защо тогава Лихтенщайн, която е голяма 160 кв. км и има население от 35 хил. души, е на върха с 50 хиляди евро среден харч на човек, тоест близо 20 пъти повече от нас? А? Дори ни е трудно да изчислим колко по-малка е от България. Или там във фонтаните вместо вода тече нефт? Да, ама не.
Няма да е, защото сме малки. Може би причината се крие във факта, че, както казва любимият ни Дянков, ние сме пример за Швеция, да не говорим за изпадналите в беда Гърция и Испания. Когато човек е за пример, той има привилегията да се движи в каквато си иска посока.   
Въпросът е труден. Затова с него трябва да се заемат нашите учени. Проблемът е, че днес те си имат друга работа. Пардон, в неплатен отпуск са. 

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ