06 Юни 2023вторник16:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°. Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

Право, куме, в очи!

Обречен дом

/ брой: 236

автор:Светлана Михова

visibility 3348

Домът беше обречен. Той не можеше да не се запали. И наистина в полунощ пламна, подпален едновременно от шест страни. Тези редове от "Златният телец" на Илф и Петров сякаш са писани за днешните събития във Франция. И не само за тях. Тези дни от примера на френските "жълти жилетки" се заразиха в Белгия и Холандия - макар и да не достигнаха високия парижки градус. Ясно е едно: има нещо гнило в Европа. Но онези, от които зависи бунтът да не се разгори, не искат да му обърнат внимание. Или не знаят как да се справят с него.

Прави впечатление привидното спокойствие на европейския елит и институции. Мълчат. Нито една по-значима персона от властите в "съдружните" от ЕС държави не се обажда. Никой не проявява съпричастност към партньора Макрон. Никой не заклеймява, нито подкрепя протестите. Не предлага решение. Прехапаха език и еврокомисари, и евродепутати. Но когато подобни вълнения обхванат страна извън вилаетите на ЕС, в миг ги обзема неудържима активност. Грабват диплянките с лозунги, наръчниците с подхранващи народното недоволство "европейски ценности" и хукват към барикадите да сеят семената на "демокрацията". Към тях се присъединява армията от чуждестранни дипломати, изпълняващи ролята на наместници. И никой не се смущава от заклеймения вече износ на революции, нито от факта, че семената покълват само в почвата на вандализма.

В такива случаи обаче - в недораслите до еталона на западната демокрация страни всичко става планирано, по сценарий. Почти по каноните, предписани от бащата на цветните революции, американския професор Джин Шарп. Той почина в началото на тази година, но отдавна даде указанията си, следвани стриктно до днес. Навсякъде влизат в действие социалните мрежи, появяват се щедри спонсори отвън, никога не се позволява употребата на "прекомерна сила" срещу "народния гняв", т.е. срещу погромаджиите. При засечка на предначертания план не се изключват "сакрални жертви". Обикновено те се приписват на неидентифицирани радикални сили, ако е нужно - и на властта, която трябва да падне. Примери - бол: Украйна, Грузия, Киргизия, Таджикистан, Тунис, Египет, Хонконг...

Това, което сега става във Франция, по много признаци напомня сценария на Джин Шарп, но не се връзва с плановете на европейската "целесъобразност". Защото става дума за цитаделата на съвременната демокрация. Никой не дава що-годе вменяемо обяснение за причините и целите на бунта. Появиха се конспиративни теории за "ръката на Тръмп". Споменават се язвителните му изказвания по адрес на Макрон. Някои споменават името на всесилния френски магнат Бернар Арно, който отдавна има зъб на президента-банкер. Твърде опростени теории, за да са верни. Но много напомнящи други бунтове, за да бъдат напълно отричани.

На стена, близо до Триумфалната арка, някой е изписал: "майдан 2018". Под него е нарисуван келтски кръст - символ на днешните неонацисти. В Киев започнаха с горящи автомобилни гуми и унищожение на паметници на Ленин. В Париж палят направо цели коли и обезглавиха мраморната статуя на Наполеон. В Киев стигнаха до откровена неонацистка диктатура. В Париж - не се знае. Истината е на повърхността, но европейските върхове не искат да го признаят. Недоволството на "жълтите жилетки" било разнородно. Така е, защото се споделя от над 80% от французите. То е не само срещу повишаването цените на горивата, но и срещу данъчната система, срещу образователната реформа, срещу трудовото законодателство и тлее отдавна.

Демокрацията, казват, гарантирала правото на мирен протест. Но кога властта му е обръщала внимание? Цинично си мисли: ще протестират и ще им мине. Докато сама не се уплаши. Едва тогава дава заден ход. Понякога е твърде късно. Домът пламва.

Вносът от Украйна не секва

автор:Дума

visibility 708

/ брой: 105

До 46% скок на водата в Перник и Софийска област

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 105

Повечето работещи в сивия сектор не го смятат за нарушение

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 105

Дефицит от 3% невъзможен

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 105

Пълна абдикация

автор:Мая Йовановска

visibility 495

/ брой: 105

Лео Меси и парите

автор:Марин Милашки

visibility 478

/ брой: 105

Референдумът срещу джендър идеологията е все по-актуален

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 105

Посланици на мрака

автор:Александър Урумов

visibility 530

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ