07 Юли 2020вторник18:26 ч.

Обречени да губят

/ брой: 170

автор:Мая Йовановска

visibility 904

Банките у нас се готвят масово да вдигат такси и комисиони и то за често използвани от гражданите услуги. Най-странното е, че това се случва на фона на изискванията на ЕС да бъде осигурен лесен и евтин достъп до банкова сметка на всеки европейски гражданин. Очакваното повишение е, меко казано, чувствителна тема, защото основната част от заплатите и пенсиите минават през банките. 

Само преди дни бе отчетен поредният ръст в печалбата на трезорите с около 1 млрд. лв. И то в най-бедната държава на Евросъюза. Въобще през последните години печалбите в системата неизменно вървят нагоре, въпреки намаляващите лихви и по депозити, и по кредити. Най-големите заеми на българина са ипотечните, но те се вземат от една малка част от хората. Същевременно домакинствата теглят все повече кредити за покриване на текущи сметки. При депозитите (60% от хората изобщо не спестяват), които възлизат на 53 млрд. лв., 70% от сумата се държи от около 5% от депозантите. Една трета от българите пък нямат заделени дори 1000 лв. за непредвидени разходи. Но може би това е и обяснението за повишаването на таксите - така банките ще вземат от почти всеки. В тази държава едни са обречени само да губят, а други - да печелят все повече.

Наскоро приключи проверка на банките у нас във връзка с напъните на властта час по-скоро да влезем в т.нар. чакалня на еврозоната. Тук е мястото да припомним заклинанията на финансовия министър Владислав Горанов, който неведнъж е заявявал, че няма да има инфлация при въвеждане на еврото. А какво е тогава поскъпването на таксите? Не е ли това инфлация? Или банките не мислят като Горанов.

И още нещо. Някак накуп трезорите ще вдигнат таксите от есента. Дали пък Комисията за защита на конкуренцията няма да се сети да им направи една проверка и да каже какво мисли във връзка с очакваното масово поскъпване.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 127

Болсонару е със симптоми на Ковид

автор:Дума

visibility 178

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 231

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 2158

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 734

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ