02 Юни 2020вторник05:32 ч.

Общините имат 24 месеца да приберат 5-годишните в клас

Техникумите вече няма да са държавни - стават общински

/ брой: 152

автор:Велиана Христова

visibility 1195

Не една, а две години ще имат общините, за да осигурят условия за задължителното приемане на 5-годишните деца в предучилищна подготвителна група, съобщи вчера просветният министър Сергей Игнатов. По думите му в страната има 9000 свободни места в детските градини, но те не са в големите градове като София, Варна, Бургас, Пловдив, където има проблеми.
От 9 млн. лв., които се дават за ранното започване на предучилищната подготовка, 1,5 млн. са за превоз и храна на малките, а 7,5 млн. лв. ще се дадат за започване на постепенното въвеждане на целодневно обучение от I клас. Целодневното обучение обаче не е включено в промените в Закона за народната просвета, които ще влязат в сила от тази есен.
    Готови са законовите промени, които МОМН подготвя за професионалното образование, те ще бъдат обсъдени на кръгли маси, съобщи Игнатов. Основното е, че професионалните гимназии (техникумите) вече няма да са държавни, а ще преминат към общините, за да се свържат според министъра с местния бизнес.
Най-сетне Сергей Игнатов оповести двете контролни теми, крити досега, за злополучната матура по български и литература, от която в интернет "изтекоха" изпитните варианти - по Дебелянов и Елин Пелин. Двамата виновни служители ще бъдат уволнени, а зам.-министър Милка Коджабашиева няма да получи сериозно наказание, защото няма как да следи всеки човек в МОМН и самата тя е изключително притеснена от случилото се, каза министърът.
В момента се водят преговори с министър Дянков бюджетите на вузовете да бъдат орязани с 15, а не с 20% при актуализацията на бюджета тази седмица в парламента. Не може студентите да седят на студено поради липса на пари за парно и ток, каза Игнатов. За БАН обаче намаляване на орязването не се предвиждало, макар субсидията на академията да е намалена с над 10 на сто повече от тази на вузовете и там 11 млн. лв. не достигат за заплатите, за ток и парно изобщо няма стотинка.

Завършилите право в ЮЗУ - с най-високи заплати 

В МОМН се прави изследване по данните от НОИ за реализацията на випускниците на вузовете у нас, което изненадващо променяло представите кои са силните вузове у нас, обяви Сергей Игнатов. Правистите, завършили ЮЗУ, например, започвали работа с най-високи заплати, учуди се той. Обществено известно е обаче, че в ЮЗУ в право се приемат големи групи хора от МВР. Медиците пък били с най-ниската безработица.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ