03 Юли 2020петък22:55 ч.

Самоковското читалище - паметник "Отец Паисий-1859" спечели проект за оборудване на балетна школа по процедура на Сдружение "МИГ Самоков", финансирана от ПРСР 2014 - 2020...

Общините са загубили 160 млн. лв. за два месеца

НСОРБ отчита 45 на сто срив на данъчните приходи, най-засегнати са областните центрове

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 287

Загубите на собствени приходи на общините за март и април спрямо същия период на предходната година са близо 160 млн. лева, сочи проучване на НСОРБ. Според експертни оценки към края на май те ще надхвърлят 200 млн. лева, а свиването на планираните годишни постъпления ще е с 11%. За два месеца собствените приходи в местната власт намаляват спрямо същия период на предходната година с 41%, като при данъчните приходи сривът е с 45%. Най-засегнати са големите общини - областни центрове. 

Общините са намалили разходите си едва с 44 млн. лева. За да изпълнят препоръките на здравните власти, те са изхарчили за непланирани дейности над 6 млн. лв., към края на юни се очаква сумата да е 18 млн. лв. 

Анализът сочи, че е невъзможно разходите да бъдат ограничени със същите темпове, с каквито намаляват постъпленията. Така се оказва, че общините са намалили разходите си едва с 44 млн. лева. Тъй като не се очакват съкращаване на харчовете за местни дейности и намаляване на дофинансирането, прогнозите са за ръст на разходите с над 242 млн. лв. за трите месеца спрямо март, април и май на 2019 г. За да изпълнят препоръките на здравните власти, общините харчат около 0,4% от собствените си приходи за изпълнението на противоепидемични мерки. Разходите за тези нови и непланирани дейности за март и април надхвърлят 6 млн. лв., а към края на юни се очаква да достигнат 18 млн. лв. Данните показват и отчетлива тенденция за траен дефицит по общинските бюджети, който към май се очаква да надхвърли 77 млн. лв. и няма да може да бъде преодолян до края на годината. От НСОРБ също така отбелязват, че заетите в местни дейности и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собствените приходи на общините. Ако обаче част от тях бъдат съкратени, това би довело до значително натоварване на държавния бюджет с обезщетения за безработица. Според общините е прекалено оптимистично да се смята, че значителна част от задълженията за местните данъци ще бъдат събрани до края на юни. Затова те очакват подкрепа от държавата.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ