02 Юни 2023петък10:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

Общините ще може да вдигнат данък сгради

Луксозните имоти ще бъдат с по-високо облагане, туристическите такси стават данък

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 617

Министерството на финансите предлага поправки в Закона за местните данъци и такси, които развързват ръцете на общините да увеличат приходите си от облагане на недвижимите имоти, включително като въведат и данък "лукс" за по-скъпите къщи и коли. Предлага се и туристическите такси, които хотелиерите досега събират от посетителите, да се превърнат в годишен данък, дължим на общината, предаде "Медиапул".
Общините определят размера на данък сгради в зададените рамки от 0,1 до 2,5 промила върху данъчната оценка. Предложението на финансовото министерство е рамката на данъка да е между 0,1 и 4,5 промила от данъчната оценка. Това означава, че данъкът върху имотите може да бъде завишен с 80% спрямо сегашната най-висока база, ако общината реши това. В проектопромените на закона е записано, че ако до 31 януари общинските съвети не определят данъчните ставки, в сила влизат ставките, които са се прилагали до 31 декември на предната година.
Министерството предлага с данък "лукс" да се облагат и имотите, чиято данъчна оценка надвишава средната за общината. Тогава налогът за тези жилища се завишава с 30% спрямо определения за имотите в общината. В проекта е записано и какво означава средна данъчна оценка за дадена община. Това е оценката, която се определя като средна на базата на данните за данъчните оценки на територията на дадена община за годината. Този показател се утвърждава от общинския съвет и както е записано в проектопромените, се съобщава на интернет-страницата на общината най-късно до 1 март на годината. Според този текст обаче всяка новопостроена къща в силно обезлюдена община с преобладаващо стари и запуснати имоти ще бъде броена за луксозна и съответно облагана със завишен данък. Премахва се и възможността данък сгради да се плаща на четири вноски и те стават две - до 30 юни и до 30 ноември. Няма да има и отстъпка от 5% за платен наведнъж данък.
Данък "лукс" ще се въведе и за колите с мощност на двигателя над 149 киловата, ако се приемат предложенията на финансовото министерство. Данъкът за тях ще се определя в диапазона между 3,30 и 7,38 лева за 1 киловат над посочената граница. Това означава, че нова мощна кола ще бъде обложена с данък над хиляда лева. Плащането също ще бъде разрешено най-много на два пъти, като се допуска и възможността за 5% отстъпка от дължимата сума.
Хотелите и други места за подслон вече ще плащат туристически данък на общините, предвиждат още промените. Този местен данък ще замени сега плащаната от туристите такса за престой в хотелите. Той бе поискан от Националното сдружение на общините миналата седмица, според които е по-справедливо да се определи такъв местен данък според броя на леглата и категорията на съответното място за подслон, а хотели, къщи и за гости други обекти да си търсят начин да го калкулират в цената си. Вече се предвижда например за най-разпространената категория хотели - тризвездните - ставката на данъка да е между 20 и 60 лева за всяко легло. Това означава, че при хотел с 50 легла и ставка от 50 лева на легло годишният данък ще е 2500 лева независимо от годишната заетост на легловата база.

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ