18 Юни 2021петък09:29 ч.

Позиция

"OBUVKI.BG"

/ брой: 35

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 3436

Реклама, която срещаме всекидневно в интернет - нищо особено. Но считам за свой граждански дълг да прибавя един съвет: ако обувките, които ви предлагат, са прекалено малки, не режете пръстите на краката си, а поискайте по-голям размер. А ако нямат такъв, сменете магазина или обущаря.

Повод за тази обущарска справка е излъчването по Българската Свободна Телевизия на двусерийния филм "Борис І", на който случайно по стечение на обстоятелствата съм автор. И тъй като филмът вероятно не се побира в предварително определеното за филм време, ТV началниците, повярвали на собствения си призив "Бъди свободен!", са предпочели първия посочен по-горе способ - свободно рязане на пръстите. Или за яснота - изхвърляне на цели, и за съжаление основни за сюжета и идеята на филма, епизоди, действащи лица и теми. Така изчезнаха в небитието епизоди като разгонването на официално забраненото християнство, изповядвано в тайни пещерни "цръкви". Ножиците изрязаха и сложните военнополитически съображения на гениалния дипломат и стратег хан Борис да приеме от могъщата Византия православието. Липсват цели епизоди с бунта на дворяните, отказващи да приемат новата вяра. И кървавата разправа на новопокръстения княз с непокорните, и насилственото покръстване на езическото население, убийството на Борисовата сестра, и още, и още обезкостени сюжетни линии, при които от небитието за миг се появяват непознати и изхвърлени от сюжета фигури като военачалникът Етх,  обесеният гръцки писар, или един млад монах, за когото зрителят я разбира, я не, че става дума за втория Борисов син, бъдния велик владетел Симеон!

В историята на българското национално кино, родено в социалистическа България, има немалко недолюбвани от властта или дори забранени творби, но те са съхранени в оригиналния си вид и такава срамна гавра с един филм е допусната само веднъж - и за съжаление пак по мой сценарий - когато тогавашният генерален директор на кинематографията лично и недопустимо е изрязвал от негатива онези басни от филма "Езоп", които могат да се отнесат като индиректен намек за инвазията на Варшавския договор в Чехословакия (въпреки, че сценарият е писан и приет за производство година преди тези събития!).

По този повод искам да напомня, че например и испанската инквизиция е забранявала и изземвала творбите на Гоя, но не ги е унищожавала. Затова днес можем да ги видим в мадридския музей Прадо!

Толкова за проблема допустимо ли е рязането на пръстите и не е ли по-добре да се смени размерът на обувките. Във всеки случай авторите на една творба не са разследващи органи, проучващи кой и кога е нарушил етичните и законови норми в защита на авторското право. И защо една филмова творба е осакатена - това е морално задължение на ръководствата от Националния филмов център до телевизията!

Що се отнася въобще до филмовата политика на БСТВ, бих бил щастлив, ако ръководителите на този нов телевизионен канал са готови да чуят някои мнения - защото "любими български филми" не е политика, а сбор от случайни хрумки на провинциална кабеларка. Тогава може би ще се замислят защо в дните, определени от ООН за възпоминание на жертвите от Холокоста - годишнина от освобождаването на Освиенцим от Съветската армия, повече от 400 световни телевизии излъчваха филми за престъпленията на нацизма, докато БСТВ се спря на "Дами канят". Или когато десницата в Народното ни събрание умилително отбеляза  ПАМЕТТА за жертвите на комунизма, от десетките български филми - някои от които истински шедьоври, посветени на фашистките престъпления и Съпротивата и за съжаление непознати за по-младата публика, БСТВ излъчи... "Адио, Рио"!

И тъй, време е да се потърсят нови решения на тема "OBUVKI.BG".

Благодаря за вниманието! 

Бел. ред. От Българската свободна телевизия съобщиха за ДУМА, че филмите, включително "Борис І", са закупени по договор с Националния филмов център с приложен списък с времетраенето на всеки от тях. Телевизията ги показва без каквато и да е намеса в копията, които са й предоставени и които след излъчването се връщат в центъра.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 120

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 162

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 99

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ