29 Октомври 2020четвъртък19:57 ч.

Обвинена в корупция ексобщинарка от ГЕРБ вече работи с деца

Скандалното назначение на разследваната за длъжностно престъпление Йовка Димитрова идва година и половина след ареста й

/ брой: 8

автор:Ростислава Иванова

visibility 727

Обвинената в корупция бивша общинска съветничка от ГЕРБ в Ловеч Йовка Тодорова е назначена като експерт в Общинския съвет по наркотичните вещества и в Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества към oбщина Ловеч, научи ДУМА. Звеното работи с прокуратурата, полицията, съда, с директорите на училища, учителите и учениците, с младежки и неправителствени организации по проблемите, свързани с превенцията срещу употребата на наркотици от деца и непълнолетни лица. Скандалното назначение на Тодорова на общинска работа, при това свързана с деца, най-вероятно е станало със съдействието на кмета на Ловеч и лидер на местната структура на ГЕРБ Корнелия Маринова. 

Йовка Тодорова бе арестувана на 13 юни 2018 г. по обвинение в длъжностно престъпление като служител в Бюрото по труда в Ловеч. Там работеше като експерт по програмите за провеждане на шофьорски курсове за безработни. Според схемата за източване на средства тя е водела списъците, в които фиктивно са фигурирали по 20-30 души. Освен това часовете за обучение реално са били по-малко или въобще не са провеждани курсове, но са издавани сертификати и са усвоявани публични средства.

Преди година и половина Окръжната прокуратура в Ловеч образува досъдебно производство за длъжностно престъпление на Тодорова за това, че не е изпълнила служебните си задължения по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага. Обвинението смята, че така са настъпили значителни щети за агенцията за над 117 000 лв. Тодорова е обвинена в извършване на рекламна дейност чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, която се е облагодетелствала, като е извършвала обучението под формата на ваучери на значителна стойност. Бяха проведени разпити на служители в бюрото, ДАНС и полицията претърсиха офисите и иззеха документация, уличаваща Тодорова.

Тогава областната структура на ГЕРБ, оглавявана от кметицата Маринова, се разграничи от Тодорова. До ареста си общинарката бе член на Постоянната комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт, както и Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и НПО в Общинския съвет в Ловеч.

След три месеца в ареста съдът пусна Тодорова под домашен арест, за да си гледа детето. Досъдебното производство срещу нея продължава. По закон наказанието за длъжностно присвояване е от една до 8 години затвор.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 206

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ