26 Март 2023неделя09:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Обявиха номинациите за наградите "Икар 2023"

Специални почетни отличия получават Мария Стефанова, Антон Радичев, проф. Анастасия Савинова и Силва Бъчварова

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 268

Именитата актриса Мария Стефанова ще получи "Икар" за чест и достойнство, "Икар" за преподавателска дейност се присъжда на проф. Анастасия Савинова, а обичаният актьор Антон Радичев, както ДУМА писа, ще бъде удостоен с "Икар" за изключителен принос към българския театър. Наградата на АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъжда на Силва Бъчварова.

Имената на всички номинирани за "Икар 2023" обяви Съюзът на артистите в България, а победителите в отделните категории ще станат известни на церемония в НТ "Иван Вазов" на 27 март - Международния ден на театъра.

За наградата в категория "Дебют" конкуренти са Боряна Бабанова за Мила във "В полите на Витоша" от П. Яворов, реж. Крис Шарков, ДТ - Ловеч; Кристина Беломорска за режисурата на "Морфин" по М. Булгаков, Yalta Art Room; Красимир Ненков за Шушляка в "Суматоха" от Й. Радичков, реж. Дамян Тенев, ДТ "Гео Милев" - Стара Загора; Мария Манолова за Емилия в "Дездемона" от Пола Вогъл, реж. Петър Денчев, ДТ "Стефан Киров" - Сливен; Никол Трендафилова за сценографията на "Момчето от последния чин" от Х. Майорга, реж. Тея Сугарева, ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград.

Победителят за "Водеща мъжка роля" ще бъде излъчен между Владимир Пенев за Поп Кръстьо във "Великденско вино" от К. Илиев, реж. Явор Гърдев, НТ "Иван Вазов"; Деян Донков за Орфей в "Орфей", драматург М. Старина, реж. Йерней Лоренци, НТ "Иван Вазов"; Иван Юруков за Хелмер в "Нора" от Х. Ибсен, реж. Тимофей Кулябин, НТ "Иван Вазов".

Претендентки за приза за "Водеща женска роля" са Албена Ставрева за Гичка Кукуто в "Неведение", авторски спектакъл на Албена Ставрева, консултант Явор Гърдев, НТ "Иван Вазов"; Светлана Янчева за Уини в "О, щастливи дни" от С. Бекет, реж. Маргарита Младенова, ТР "Сфумато"; Станка Калчева за Сестра Алоишъс в "Съмнение" от Дж. П. Шанли, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград.

Отличието за "Поддържаща мъжка роля" ще отиде при един от тримата - Боян Арсов за Лорд Уесекс във "Влюбеният Шекспир" въз основа на сценария на Марк Норман и Том Стопард, адаптиран за сцена от Лий Хол, реж. Андрей Аврамов, Сатиричен театър "Алеко Константинов"; Огнян Симеонов за Порфирий Петрович в "Престъпление и наказание" по Ф. Достоевски, реж. Дамян Тенев, ДКТ - Враца; Светослав Добрев за Санчо Панса в "Дон Кихот" по Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев".

Номинирани за "Поддържаща женска роля" са Елена Кабасакалова за Лелята в "Солунските съзаклятници" от Г. Данаилов, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Н. О. Масалитинов" - Пловдив; Маргита Гошева за Ана, кабаретна актриса в "Солунските съзаклятници"; Мариана Бонева за Сестра Джеймс в "Съмнение".

За приза за режисура са номинирани Йерней Лоренци за "Орфей"; Маргарита Младенова за "О, щастливи дни"; Стайко Мурджев за "Солунските съзаклятници". В категория "Сценография" - Васил Абаджиев за "Зимна приказка" от У. Шекспир, реж. Лилия Абаджиева, Театър "Възраждане"; Никола Налбантов за "Солунските съзаклятници"; Никола Тороманов за "О, щастливи дни". За майсторско техническо осъществяване - НТ "Иван Вазов" за "Нора"; ДТ "Н.О. Масалитинов" за "Солунските съзаклятници"; ДКТ "Иван Радоев" - Плевен, за "Антигона" от Ж. Ануи, реж. Александър Морфов. За авторска музика - Калин Николов за "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" от Р. В. Фасбиндер, реж. Пламен Марков, Театър "София"; Милен Апостолов за "Дон Кихот"; Петър Дундаков за "Дамата с камелиите" от Ал.Дюма-син, реж. Маргарита Мачева, ДТ "Стоян Бъчваров", ТМПЦ - Варна.

Номинирани за наградата за драматургичен текст са "Виктория" от Йордан Славейков; "Място, наречено другаде" от Яна Борисова; "Убийството на Богородица" от Стефан Цанев. За постижение в кукленото изкуство - Наталия Гочева за сценографията на "Орфей" - античен мит, сценарий и реж. Тодор Вълов, ДКТ - Русе; Полина Христова за изпълнението й в "Полетът на къртицата" - текст Полина Христова, стихове и реж. Веселка Кунчева, Театрална компания "Puppet`s Lab", Столичен куклен театър; Свила Величкова за сценографията на "Алиса в Огледалния свят" по Л. Карол, реж. Бисерка Колевска, ДКТ - Варна.

В категорията "Куклен спектакъл" номинирани са "Алиса в Огледалния свят"; "Джак и Бобеното стъбло" по английската народна приказка, драматизация и реж. Веселин Бойдев, Столичен куклен театър; "Невидимият Тонино" по Дж. Родари, драматизация и реж. Елица Петкова, ДКТ - Пловдив.

За съвременен танц и пърформанс номинирани са Марион Дърова за "Freefall" - копродукция на One Dance Week, РЦСИ "Топлоцентрала" и Фондация "Лъчезар Цоцорков"; Стефан А. Щерев и LIGNA - Оле Фрам, Торстен Микаелсен, Михаел Хюнерс за "Нонумент-2" (радиобалет), ДКТ "Васил Друмев" - Шумен в копродукция с Inform Bureau Association; Яница Атанасова за "Пастет", вдъхновен от разказа "Издръжливец на гладуване" на Фр. Кафка, Сдружение "АлмаАртис", РЦСИ "Топлоцентрала".

За дублаж са номинирани: при жените - Ирина Маринова за Горица в "Татенца"; Йорданка Илова за Кметицата в "Оглитата - Добре дошли в Смърдел град"; Петя Абаджиева за Амелия в "Кажи ми коя съм"; при мъжете - Мартин Герасков за Лайънъл Есрог в "Тъмната страна на Бруклин"; Илиян Пенев за Василий Голобородко в "Слуга на народа"; Александър Митрев за Руфъс в "Безкрайност".

Николай Серафимов получава отличието за постиженията му в областта на вариететното изкуство и мюзикхола; Любо Киров - за приноса му в музикално-сценичното изкуство; Теодосий Спасов - за съвременна българска музика, за проведеното световно турне. Наградата за цирково изкуство се присъжда на Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр.

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ