20 Юни 2021неделя22:22 ч.

Евродепутатът Момчил Неков (в средата) организира дискусия за опасната болест

АгроДУМА

Очаква ни бум на африканска чума по свинете напролет

Ако не намалим популацията, болестта ще ни прегази, предупреди областният управител на Русе

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 2124

„Очаквам през месеците март и април да има бум на болестта африканска чума по свинете (АЧС) у нас. Тогава започват да се раждат прасенцата на дивите свине майки. Имунитетът на всяко животно пада при раждане и кърмене - така беше и при класическата чума по свинете през 2009 г., така беше и при шапа през 2011 г.“, предупреди кметът на Тутракан Димитър Стефанов по време на дискусията „Африканска чума по свинете – превенция и тенденции в ЕС“. Форумът бе организиран в Русе от евродепутата и член на Комисията по земеделие в ЕП Момчил Неков. Стефанов определи като неадекватни мерките за намаляване на популацията на дивата свиня, която е основен преносител на заболяването. „Не осъзнахме, че още преди 3 години популацията на дива свиня стана изключително голяма. Започнаха да обвиняват Националното сдружение на ловците и дружинките, че при таксацията увеличават бройката на дивите прасета, за да имат по-голям отстрел. Причината е друга – самосъхранение на вида. При всяко заразно заболяване в продължение на 2-3 години има свръхпопулация, за да може при високата смъртност този вид да се запази“, обясни Стефанов.

В Чехия избиват женските диви прасета, но без да ги гонят, защото при хайка заразата може да се пренесе, посочи Момчил Неков, който е проучил опита за борба с АЧС в засегнатите държави. Той посочи като пример и Полша, където дават около 100 евро, ако някой отрие мъртво диво прасе и веднага информира властите. 

Д-р Ливиу Флореску от регионалния офис на Националната агенция за безопасност на храните в Гюргево припомни, че пикът на заразата в Румъния бе миналото лято и се дължеше на миграцията на дивите свине, макар още през 2009 г. популацията им да бе сведена до гъстота от 1 животно на 100 хектара. В момента квотите за отстрел там са увеличени . 

Ако до три месеца не намалим спешно популацията, България ще бъде прегазена от африканската чума по свинете, предупреди областният управител на Русе Галин Григоров. Той предложи да се направят поправки в допълнителните разпоредби на Закона за лова и периодът за отстрел да се удължи. В момента в страната ни популацията е над две животни на хектар, като целта е гъстотата да се намали до една дива свиня на 2 ха. 

По време на дискусията ловджии от Русенско настояха да се разреши ловът на диви свине с кучета, които били специално обучени и не правели гонки в периметър над 2-3 километра. Дългогодишният ловджия Десислав Маринов предупреди, че популацията на дива свиня е голяма в заблатените райони и там трудно може да се контролира. 

Внимание върху липсата на контрол върху популацията на дива свиня обърна и Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. „Не се контролират районите, отдадени на концесия за лов на дива свиня. Въпреки, че БАБХ и Центърът за оценка на риска по хранителната верига сигнализираха за голямата популация още през 2016 г., те нямат механизми за контрол върху Изпълнителната агенция по горите“. Донева изтъкна, че „държавата е издигнала в култ ловния туризъм“ и препоръча подробно да се анализират разходите и ползите от това да увеличаваме популацията заради ловния туризъм вместо да я ограничим заради риска от африканска чума по свинете. 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 5969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ