16 Юни 2021сряда11:17 ч.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обеща пред депутатите да защити интересите на потребителите при предстоящата промяна на тарифите на тока и топлоенергията

Очакват ценови шок в енергетиката

КЕВР успокоява за цените на тока и парното

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 1095

За задаваща се "енергийна бомба" предупредиха депутати в парламента по време на изслушването на председателя на КЕВР Иван Иванов за новите цени на тока и парното от 1 юли. Шефът на енергийния регулатор отговаря в края на миналата седмица на депутати за предстоящото утвърждаване на нови цени на електрическата и топлинната енергия за периода 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г., както и за предстоящото утвърждаване на нови 5-годишни бизнес планове на ВиК операторите и образуване на цени на водната услуга. Както вече стана известно, повечето топлофикации в страната заявиха искания за двуцифрен скок на цените от 1 юли. Най-голямата топлофикация - столичната, иска парното и топлата вода да поскъпнат с 15%. За рекордно поскъпване настояват топлодоставчиците в Габрово - със 138%, във Велико Търново - със 71%, а в Перник - с 61%. За Враца исканото увеличение е с 41%, в Бургас - с над 30, в Плевен - с 16%. Най-скромни са предприятията във Варна и Сливен - те планират покачване на тарифата съответно със 7% и с 5%.

При електроенергията заявеното от топлофикациите поскъпване е още по-сериозно. Тук най-скромна е пловдивската "EVN Топлофикация", която иска повишение от 17%, следвана от плевенската - с 23%. Варненската "Веолия" настоява за 25% ръст на цената на тока, който произвежда, а врачанската - за 28%. Софийската и великотърновската искат с 30% по-скъп ток. Рекордьор е пернишката топлофикация, която иска 40% поскъпване.

Ако КЕВР се съгласи на повишението на произвежданата от топлофикациите електроенергия по комбиниран начин, това ще се отрази в голяма степен и върху цената на тока за бита. Електроразпределителните дружества вече поискаха токът за бита да поскъпне с 2% от 1 юли, но е възможно поскъпването да е по-високо заради новите цени на топлоснабдителните дружества. Освен това до края на юни топлофикационните дружества със сигурност ще поискат и допълнителни увеличения към вече представените цени заради устремното поскъпване на природния газ, доставян от "Булгаргаз". Шефът на КЕВР също допусна цената на природния газ да продължи да расте. Пред депутатите той обясни, че търсенето на енергийни суровини рязко се е повишило и само в последните два месеца цената на международните пазари се е повишила с 38% и ще расте със сигурност и през следващите два месеца.

Най-голямо значение за цената на топлоенергията и електроенергията обаче ще има цената на въглеродните емисии, каза Иван Иванов. "При прогнозирани 22 евро за тон, цената вече е скочила до 50 евро и това изключително негативно ще повлияе на цената на електроенергията от въглищните централи, ако цените на въглеродните емисии се задържат на тези високи нива. Може да се стигне до цена на емисиите по-висока от цената за производство", предупреди Иван Иванов. Расте и цената на електроенергията на борсите, което също ще се отрази на тарифата за следващите 12 месеца.

"КЕВР няма да позволи рязко вдигане на цената на топлоенергията и електроенергията. Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения, някои твърде странни, но КЕВР ги приема единствено за иформационна база. Отговорно и критично подхождаме към одобряване на цените, така че да защитим и интересите на потребителите, и да не допуснем дружествата да фалират", посочи Иванов. Той увери, че комисията няма да признае нито един разход на топлофикациите, който счита, че не е необходим.

В същото време бизнесът поиска да се отложи планираното за 11 май обединение на българския пазар на електроенергия с гръцкия и да бъде оставено за края на годината, за когато се предвижда това да се случи и с румънския пазар на ток. Аргументът на Асоциацията на организациите на българските работодатели е, че тази свързаност ще доведе до повишаване на цената на тока за българската индустрия, тъй като офертите от Гърция и Италия са по-скъпи от тези на българската борса за ток и ще ги повлекат съответно нагоре.

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 272

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 229

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ