01 Юни 2020понеделник03:32 ч.

Очерняне ли?

/ брой: 188

автор:Велиана Христова

visibility 685

Висшите ни училища откриха учебната година, както си му е редно - цветя, слова, награди, хвалби, "на добър час" на младите, "които са нашата утрешна смяна", и прочее. В Софийския университет вчера медиите бяха критикувани, че се интересуват само от незапълнените места и бяха призовани да не очернят висшето ни образование, то трябвало да бъде стимулирано. Там е цялата работа, я - стимулите са в отношението на държавата към вузовете, а то няма как да бъде възхвалявано при отделяните 0,5% от БВП на фона на два пъти повече средно в ЕС. Последна работа е да бъде критикуван баш водещият ни университет - Алма матер, щото, каквото и да говорят, той си има и постиженията, и място в световните класации. Но става като в средното образование - елитните ни ученически отбори печелят злато и сребро в международните олимпиади, а като цяло децата от средните ни училища се класират последни в ЕС по знания и умения, като над 40% се оказват де факто неграмотни. Ха вижте в световните рейтинги на кои места са подредени повечето от останалите наши вузове! Обидно му е на човек да ги гледа.

Едно на ръка, че ниското финансиране накара висшите училища да компенсират със "собствените приходи" от студентския джоб. Тук демографската катастрофа наистина им играе лоша шега, понеже физически не достигат абитуриенти, които да им станат "клиенти". През 1989 г. са се раждали по 120 000 деца годишно, сега випуските са по 60 000. Но лошото е, че държавата с калпави закони и почти никакъв контрол даде такава слободия на вузовете, че някои се превърнаха в средновековни феоди. Ето и вчера от медиите се разбра, че новият шеф на БАБХ Паскал Желязков сам си обявил конкурс и станал професор в ръководения от него ветеринарен научен институт. Той ял баницата, но къде е гледало МОН? А оня бизнесмен, дето за 4 години се опрофесорил в 4 вуза, станал "голям доктор" в други три и преподавал 15 дисциплини? МОН не е "забелязало", а тия 7 вуза, дето са му раздавали титли на кило? Огромна тема е качеството на образованието и не медиите го сриват. От мен да знаете.   

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ