18 Октомври 2019петък10:52 ч.

Очерняне ли?

/ брой: 188

автор:Велиана Христова

visibility 330

Висшите ни училища откриха учебната година, както си му е редно - цветя, слова, награди, хвалби, "на добър час" на младите, "които са нашата утрешна смяна", и прочее. В Софийския университет вчера медиите бяха критикувани, че се интересуват само от незапълнените места и бяха призовани да не очернят висшето ни образование, то трябвало да бъде стимулирано. Там е цялата работа, я - стимулите са в отношението на държавата към вузовете, а то няма как да бъде възхвалявано при отделяните 0,5% от БВП на фона на два пъти повече средно в ЕС. Последна работа е да бъде критикуван баш водещият ни университет - Алма матер, щото, каквото и да говорят, той си има и постиженията, и място в световните класации. Но става като в средното образование - елитните ни ученически отбори печелят злато и сребро в международните олимпиади, а като цяло децата от средните ни училища се класират последни в ЕС по знания и умения, като над 40% се оказват де факто неграмотни. Ха вижте в световните рейтинги на кои места са подредени повечето от останалите наши вузове! Обидно му е на човек да ги гледа.

Едно на ръка, че ниското финансиране накара висшите училища да компенсират със "собствените приходи" от студентския джоб. Тук демографската катастрофа наистина им играе лоша шега, понеже физически не достигат абитуриенти, които да им станат "клиенти". През 1989 г. са се раждали по 120 000 деца годишно, сега випуските са по 60 000. Но лошото е, че държавата с калпави закони и почти никакъв контрол даде такава слободия на вузовете, че някои се превърнаха в средновековни феоди. Ето и вчера от медиите се разбра, че новият шеф на БАБХ Паскал Желязков сам си обявил конкурс и станал професор в ръководения от него ветеринарен научен институт. Той ял баницата, но къде е гледало МОН? А оня бизнесмен, дето за 4 години се опрофесорил в 4 вуза, станал "голям доктор" в други три и преподавал 15 дисциплини? МОН не е "забелязало", а тия 7 вуза, дето са му раздавали титли на кило? Огромна тема е качеството на образованието и не медиите го сриват. От мен да знаете.   

ЕК иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

автор:Дума

visibility 45

Масови жалби от лошо качество на водата

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 200

Може да загубим пари за магистрала "Струма"

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 200

Евролидерите отложиха разширяването на Балканите

автор:Дума

visibility 0

Лидерите на ЕС одобриха сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 157

Турция се съгласи на петдневно примирие в Сирия

автор:Дума

visibility 175

ЕС и Великобритания имат сделка за Брекзит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 200

Датата

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ