08 Юни 2023четвъртък01:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Мистерии

Очите на Мона Лиза не следят никого

Жената от знаменитата картина на Леонардо гледа нещо, разположено на 35,5 см от нея

/ брой: 12

автор:Зора Богданова

visibility 3080

Надали има по-коментирана картина в света от "Мона Лиза" ("Джокондата") на Леонардо да Винчи. Тонове хартия са изписани за нея. Истински специалисти и експерти ментета са коментирали загадките, свързани с този шедьовър - коя е жената, позирала на великия художник, защо усмивката й е тайнствена, имала ли е интимни отношения с майстора, който я е увековечил, благородничка ли е, или представителка на простолюдието и т.н. В началото на януари т.г. германски изследователи съобщиха, че са разгадали още една тайна: къде е насочен погледът на модела, позирал на Леонардо. 

"Ефектът Мона Лиза" (Mona Lisa Effect) - така наричат илюзията, която възниква, когато гледаме някои портрети. Често ни се струва, че човекът от картината, като че ли ни следи с погледа си. Това важи най-вече за платното на Леонардо "Мона Лиза". Джокондата прави това особено изразително, твърдят мнозина. Усещането, че тя не отделя погледа си от тези, които са дошли в Лувъра, за да я видят, е доста натрапчиво.

Проф.Гернот Хорстман, психолог от университета в Билефелд, Германия, и физикът проф. Себастиан Лот от берлинския Институт по приложни изследвания, опровергават това. В статия, публикувана наскоро в научното списание i-Perception, те съобщават, че портретът на Мона Лиза няма нищо общо с едноименния ефект, тъй като е невъзможно жената от портрета да следи с очи когото и да било от тълпата, струпала се около картината. Според тях това е заблуждение, самовнушение. 

Германските учени са си направили труда да изяснят къде е насочен погледът на Джокондата.  Резултатите от експериментите, замислени и осъществени от тях, в които участвали 2000 доброволци, сочат, че тя гледа към точка, разположена на разстояние 35,5 см от нея. Очите й са изкривени вляво под ъгъл 15,4 градуса. Обаче на наблюдателите, застанали непосредствено пред портрета, им се струва, че жената ги следи с поглед. Проф.Хорстман обяснява: ефектът Мона Лиза, разбира се, съществува. Но илюзията възниква, когато очите от платното гледат директно напред - т.е. ъгълът е приблизително 0 градуса. 

По думите на германските изследователи за картината на Леонардо може да се даде толеранс 5 градуса. А ъгълът, изобразен на картината, е 3 пъти по-голям, т.е. ефектът Мона Лиза при нея не се наблюдава. Оказва се, че публиката кълве на въдицата на един мит. "Такъв ефект щеше да има, ако Джокондата гледаше под ъгъл 0-5 градуса", пояснява проф.Лот.

Разгадавайки загадката на погледа, двамата учени създават друга загадка: какво е имало на разстояние 35,5 см от жената, позираща на Леонардо? Кой, или какво е привлякло вниманието й? Обаче на този въпрос отговор няма.

"Джокондата" потъмнява, когато край нея няма хора

Прословутата усмивка на Джокондата е повод за какви ли не хипотези. Някои изследователи дори твърдят, че жената, позирала на Леонардо да Винчи, изобщо не се усмихва, други смятат, че зъбите й са развалени и поради това леко разтяга устни, а трети са на мнение, че гримасата й е зловеща. 

През XIX в. Стендал отбелязва, че след продължително съзерцаване на картината се почувствал отпаднал. Служители в Лувъра, където е изложено най-известното платно на Леонардо, разказват, че посетители припадат пред него. Звучи невероятно, но някои забелязали, че когато в залата, където е картината, няма хора, тя потъмнявала. Веднага щом се появят посетители, тя буквално светвала, ставала по-ярка, а усмивката на модела - по-отчетлива. Мнозина психолози пък си позволяват твърдението, че платното "се държи" като вампир - изсмуква жизнената енергия на посетителите.

Изследователи от университета на Амстердам и техни колеги от университета на Илинойс използват специална компютърна програма, сравняваща човешки физиономии с човешки емоции, съхранявани в специална база данни. Резултатът (според тях) е сензационен: на лицето на Джокондата са изписани крайно противоречиви чувства: 83% щастие, 9% отвращение, 6% страх и 2% гняв.

Италиански историци пък откриха, че ако се взрем в очите на Мона Лиза, ще видим набор от букви и цифри. В зеницата на дясното око например били изписани буквите LV (инициалите на Леонардо). А като символи в лявото око те сочат буквите СЕ и/или В. 

В арката на моста, който се вижда на заден план, според мнозина е изписано числото 72, макар че има и други версии - буквата L и цифрата 2, съвкупността от букви и цифри NMYRT67A и фразата No Importante. Други пък виждат на картината числото 149, като четворката е леко поизтрита.

Разни хора, разни мнения.

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 298

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ