04 Март 2021четвъртък21:51 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

ООН: След сушата идва гладът

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 41

Снабдяването на света с вода беше подложено на натиск заради климатичните промени и нарастващите нужди от храна, енергия и санитарни услуги за бързо увеличаващото се население, сочи изследване на ООН.
"Сладката вода не се използва устойчиво", пише генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова в комюнике. "Точната информация остава разпокъсана, а управлението е фрагментирано, бъдещето става все по-несигурно, а рисковете се очаква да се задълбочат", допълва тя. В доклада се посочва, че търсенето от земеделието, което вече използва около 70% от сладката вода, вероятно ще се увеличи с поне 19% до 2050 г., тъй като населението на света ще нарасне с около 2 млрд. души до внушителните 9 млрд. Дотогава земеделците ще трябва да произвеждат 70% повече храна, тъй като нарастващият стандарт на живот означава, че хората търсят повече храна и в частност месо.
Докладът ще бъде обсъден на Световния форум за водата, който започна вчера във френския град Марсилия. В документа се предупреждава, че под земята се е извършила "тиха революция", тъй като количеството вода, извличано под повърхността на земята, е нараснало три пъти през последните 50 години и по този начин буферът срещу сушата е бил премахнат. И тъй като търсенето нараства, снабдяването с вода в много региони е вероятно да намалее заради променените дъждовни периоди, по-голямата суша, топенето на ледниците и промененото течение на реките, се отбелязва в доклада.
"Климатичните промени ще засегнат драстично производството на храни в Южна Азия и Южна Африка до 2030 г. До 2017 г. натискът върху снабдяването с вода ще бъде усетен в Централна и Южна Европа", се посочва в доклада. В Азия живее 60% от световното население, но там се намират само около една трета от водните ресурси, отбелязват още авторите. Отделно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувано миналата седмица, прогнозира, че търсенето на вода в световен план ще нарасне с 55% до 2050 г., като над 40% от световното население вероятно ще живее близо до водни басейни, подложени на натиск.
 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 199

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 193

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 34

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ