28 Октомври 2021четвъртък06:19 ч.

Илюстрация Анатолий Станкулов

Опасно и цинично

/ брой: 181

visibility 61

Проф. Димитър М. ИВАНОВ

Наблюдавах с удивление пресконференцията по обявяването на новия политически проект на господата Асен Василев и Кирил Петков. Удивление от бруталното и арогантно желание на тези двама раждащи се политици да "приватизират" марката за почтеност, след като се опитаха да направят същото с марката на експертност.
Не знам, разбираме ли всички ние колко опасно е за България, за българската демокрация, за Парламента ни, някои да искат да разделят парламента на "почтени" и на "непочтени". Да наложат една невиждана досега политическа сегрегация с циничната претенция за "почтеност". Може би и да наложат и една марка на ревера на всеки за почтеност, особено след като казаха, че ще въведат така наречения "филтър за почтеност" на своите членове.
Кой даде правото на тези "рицари на почтеността" да "приватизират" тази морална категория за своя сметка? Кой ги посвети в това "рицарство"? На основата на какви биографии и постижения те се самообявяват и назначават за компаси на националната ни почтеност?
Толкова ли е могъщ "трамплинът на властта", че, престоявайки четири месеца върху него, давайки безброй празни интервюта, ги накара да повярват, че те могат да бъдат политическите носители на промяната. На една промяна, на която никой не може да дефинира все още прецизно нейните характеристики и хоризонти...
Днес в България легитимността на властта, на цялата политическа система е поставена на кръстопът. Серия от правителства не успяха да отговорят на аспирациите на българските граждани. Страната влиза в нов цикъл (на не по-малко от 3-4 години) на висока и продължителна инфлация, която ще удари по бюджетите на милиони домакинства, ще намали покупателната способност, може и да ни обрече на още по-продължаваща изолация от страна на чуждестранни инвестиции. Потокът от млади и кадърни българи към чужбина отново се засили.
Защо се стигна до тук?
Два големи и тежки фактора бих отбелязал: неовладяната жажда за власт и неподготвеността на тези, които искат властта, да могат да управляват настоящето и бъднините на България.
И затова на фона на тази картина да искаш да "приватизираш" марката; категорията за почтеност, да наложиш "филтър за почтеност" звучи не само цинично. Звучи крайно опасно в една обстановка на над 30-годишно лъгане, манипулиране и подиграване с мечтите на българските граждани.
Днешната премиера на този пореден нов политически проект не дава никаква надежда, че той ще върне на политиката, на политическата ни система, достойнството и доверието на гражданите, от които тя от десетилетия се нуждае.
Гледайки днешния водопад от претенции, неограничен популизъм и безпощадно цинична демагогия, бих искал да припомня на всички, които разбират какво всъщност се случва, думите на Виктор Юго, че "Истинската победа на народа ще дойде след тоталното поражение на демагогията".

Фейсбук, с леки съкращения

 

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ