10 Юли 2020петък22:25 ч.

"Мама миа"

Петолиния

"Опера на върховете" привлича меломани на Белоградчишките скали

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 519

Четвъртият летен фестивал "Опера на върховете" - Белоградчишки скали, събира меломани от 20 юли до 4 август в Белоградчик. Този фестивал се роди по идея на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Според него Белоградчишките скали с удивителната си красота трябва да бъдат видени от туристи от цял свят, тъй като са признати като истинско чудо на природата и са един от стоте национални туристически обекта на България. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя. Тя е не само исторически паметник, но и синоним на национално мъжество, героизъм и стремеж за свобода на българите от този край.

Акад. Карталов изтъква, че "...българите имат силата и духа да се борят за своето достойнство и независимо място в европейския дом, да са горди и съизмерими в него с величието на историята и постиженията си. Още в нас, 225 души артисти на Софийската опера, звучи ехото на Алпите, където имахме дързостта, увереността и способността да представим България в Бавария и да привлечем  публика от целия свят. И това ми даде този тласък - да продължим напред по тези стъпки към върховете на оперното изкуство, към Белоградчик. Ето, успяхме с "Пръстена" на Вагнер, защо да не продължим да привличаме чуждестранна публика в България. Оттук дойде и наименованието "Опера на върховете"." 

Миналата година за събитието пристигнаха 60 почитатели на операта и балета от Полша, 2 автобуса с летуващи от круизни кораби по Дунава, фенове от Румъния, Македония, Сърбия и др., припомнят от операта. Жител от Ню Йорк за трети път посети фестивала. На силен интерес се радва фестивалната пещерна импресия в три части  "Вагнер Магура, богове, великани, джуджета, валкюри".

Тази година фестивалът бе открит с премиерната постановка "Кармина Бурана" по музика на Карл Орф. Следващата вечер бе посветена отново на балета - с "Дамата с камелиите" по музика на Верди и Сергей Онсоф. На 26, 27 и 28 юли публиката ще може да посети оперите "Трубадур" от Верди, "Кармен" от Бизе и "Турандот" от Пучини.

На 1, 2, 3 и 4 август гостите на фестивала ще гледат прочутия мюзикъл "Мама миа" - музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

За жителите на Белоградчик този фестивал е необходим и за икономическото и културното съживяване на региона чрез развитието на културния туризъм с построяването на нови хотели и къщи за гости. Стотиците зрители и артистите, настанени хотелите и ползващи услугите в града, оживяват местната икономическа среда, подчертават организаторите на форума.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 142

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 438

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 397

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1058

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ