20 Януари 2021сряда02:54 ч.

Михаил Екимджиев:

Опитват пак да накажат не престъпниците, а разобличителите

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 137

След като прокуратурата реши, че Роман Василев не е извършил престъпление при ареста на Николай Цонев, след като реши, че няма престъпление при записите на Бойко Борисов с Мишо Бирата, явно има някакви особени разбирания за това кога е налице престъпление и кога не е. Това заяви за БГНЕС адвокат Михаил Екимджиев във връзка с това, че прокуратурата е намерила данни за престъпление за записите в Банкя единствено за все още неизвестен извършител, който е направил записите, но не и за съдържанието.
За всеки юрист, запознат с наказателното право, е ясно, че освен проблема с подслушването, който е далеч по-маловажен от търговията с влияние и откровената корупция, която лъха от тези разговори, е налице обществен интерес и законен повод и достатъчно данни, за да се образува наказателно производство. Но точно тези становища на прокуратурата ме карат да се съмнявам в добрата воля и последователността на главния прокурор Цацаров и все повече се налага впечатлението, че има някаква лична вендета между него и поръчка да бъде елиминиран Цветанов, и това, което се прави, е не в името на законността и правото, а в името на разчистване на някакви лични политически сметки, заяви Екимджиев.
Според него прокуратурата очевидно продължава да бъде същата, като отказва да разследва очевидни и явни престъпления, при това документирани. "Нямам друго обяснение за това, което се случва", подчерта адвокатът.
Границата между престъплението и дисциплинарното нарушение е от степента на обществената опасност. На всички юристи е ясно, че Николай Кокинов раздаваше съвети за това как може да бъде прекратено едно наказателно производство, как Мирослав Найденов може да избегне наказателна отговорност, така че това е и престъпление срещу правосъдието.
Наистина, тъй като това е ясно за всеки юрист, очевидно е, че има някакви причини прокуратурата да е решила да не се занимава, да не закача, да не смущава комфорта нито на Бойко Борисов, нито на Кокинов, нито на Найденов по този повод. Това са поредни черни точки по разбиване на илюзията, че имаме нова прокуратура, че имаме различен главен прокурор, може би по-злобен и отмъстителен, но не и по-последователен, подчерта Екимджиев.
Той заяви, че прокуратурата е господар на досъдебното производство и само от нея зависи. "Никой не може да й наложи, ако тя е решила да освободи от наказателна отговорност някого, като не образува дело, да го направи. Така че просто за пореден път българската общественост ще бъде излъгана в очакванията си, че ще има разследване срещу действащи политици, че ще има принципност и последователност. Очевидно е, че цялото внимание, цялата енергия ще бъде насочена към разкриване на това как е организирано подслушването и това ще бъде много лош сигнал, примерно за журналистически разследвания, за използване на скрита камера", подчерта адвокатът. Защото това означава, че дори когато се провежда едно такова журналистическо разследване, примерно се използва скрита камера, след това разследването ще бъде срещу журналиста, а не срещу тези, които договарят корупционни сделки. Връщаме се в онези стари реалности, при които се наказват не престъпниците, а тези, които се опитват да ги изобличават, заяви Михаил Екимджиев.
Той обясни, че ключовият въпрос е защо избират да се фиксират срещу търсенето на автора, на инициатора на подслушването, "а не да разследват това, което излезе през записите, това е откровено престъпление".
 

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ