23 Октомври 2019сряда15:12 ч.

Оригинални интерпретации на пейзажа

/ брой: 290

автор:Йонко Бонов

visibility 741

Живописецът Иван Милев потвърждава чрез изкуството си, че природният пейзаж е територия, която все още не е пребродена от художниците. Работейки в този жанр, той изразява своята артистична индивидуалност и отстоява характерната си стилистика. Композициите на Милев, обединени, в два цикъла, които биха могли да се нарекат условно "Терени" и "Дървета", носят неповторимо и открояващо се естетическо звучене.
В своя оригинален живописен изказ Иван Милев ни убеждава и в новата си изложба в галерия "Артамонцев" на бул. "Витоша" 139 в София. Творбите му се отличават с изчистен изказ. Пейзажното внушение е далеч от директната реалистична визия. Синтезираните природни форми на разнообразни терени са изведени с геометризиран лаконизъм. Изобразителното пространство като цяло създава впечатление за ритмично движение на различните планове, съставящи архитектоничното единство. В основата, на която и да е от неговите композиции е конкретна пейзажна ситуация, скицирана от автора на терен в Балчик, Лудогорието или Средна гора.
Върху всяко от живописните си произведения  Милев работи съсредоточено от няколко месеца до половин година, следвайки строга технологична последователност, като нанася няколко живописни слоя, постигайки сложен колорит, който е авторски специфичен, но и близък до националната художествена традиция. Художникът постига внушение за специфичната структура на камъка и изобщо на материята на природния първообраз.
Неговата самобитна интерпретация, далече от директното наподобяване, е резултат от изведена търпеливо, със средствата на живописта, деликатна пластична моделировка на картинното пространство.
Неслучайно Иван Милев е сред сравнително малобройния кръг от наши живописци, търсени и ценени от престижни галерии и авторитетни колекционери в чужбина.  

 

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 203

В бъдещия общински съвет ще работя с лице към хората

автор:Дума

visibility 91

Воля и сърце за добрите дела

visibility 202

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 273

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ