02 Юни 2020вторник19:02 ч.

Оригинални интерпретации на пейзажа

/ брой: 290

автор:Йонко Бонов

visibility 897

Живописецът Иван Милев потвърждава чрез изкуството си, че природният пейзаж е територия, която все още не е пребродена от художниците. Работейки в този жанр, той изразява своята артистична индивидуалност и отстоява характерната си стилистика. Композициите на Милев, обединени, в два цикъла, които биха могли да се нарекат условно "Терени" и "Дървета", носят неповторимо и открояващо се естетическо звучене.
В своя оригинален живописен изказ Иван Милев ни убеждава и в новата си изложба в галерия "Артамонцев" на бул. "Витоша" 139 в София. Творбите му се отличават с изчистен изказ. Пейзажното внушение е далеч от директната реалистична визия. Синтезираните природни форми на разнообразни терени са изведени с геометризиран лаконизъм. Изобразителното пространство като цяло създава впечатление за ритмично движение на различните планове, съставящи архитектоничното единство. В основата, на която и да е от неговите композиции е конкретна пейзажна ситуация, скицирана от автора на терен в Балчик, Лудогорието или Средна гора.
Върху всяко от живописните си произведения  Милев работи съсредоточено от няколко месеца до половин година, следвайки строга технологична последователност, като нанася няколко живописни слоя, постигайки сложен колорит, който е авторски специфичен, но и близък до националната художествена традиция. Художникът постига внушение за специфичната структура на камъка и изобщо на материята на природния първообраз.
Неговата самобитна интерпретация, далече от директното наподобяване, е резултат от изведена търпеливо, със средствата на живописта, деликатна пластична моделировка на картинното пространство.
Неслучайно Иван Милев е сред сравнително малобройния кръг от наши живописци, търсени и ценени от престижни галерии и авторитетни колекционери в чужбина.  

 

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ