23 Октомври 2019сряда15:02 ч.

Още безконтрол

/ брой: 135

автор:Светла Василева

visibility 1158

Обжалването на екооценките на обекти от национално значение да бъде ограничено, замислят  управляващите от ГЕРБ. Спешно написаха законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда и във вторник дори го внесоха в парламента. Темпото им е завидно, предвид обявеното намерение за ускоряване на строителството на всякаква инфраструктура в страната - пътища, газопроводи, язовири. То е ясно защо бързат. Строителството на големи обекти привлича много пари - европейски и бюджетни, които следва да бъдат усвоени. От правилните фирми, без забавяне и в рамките на мандата по възможност. Колкото по-мащабен е обектът (най-добре да е национален), толкова повече са парите, а комисионите са направо неприлични. Как да не "ускориш" строителството, "опаковайки" проблемите пред гражданите като загриженост за сроковете около изграждането на АМ "Струма", "Хемус", курорта Банско, природните паркове и т.н.
Вярно е, че екоорганизации използват съдебни хватки, между които и жалба на касационна инстанция срещу екооценките, за да бавят реализацията на проекти и да въздействат в една или друга посока на инвеститорите, иначе казано - да ги рекетират. Има го. Но ако възможността за жалба отпадне и решението на първоинстанционния съд стане окончателно, както предлага проектът на ГЕРБ, ще имаме парадокс. Оценката за въздействието върху околната среда на проект с локално значение ще подлежи на двуинстанционен съдебен контрол, а тази за обект с национално - не. Къде е логиката? И не може понеже някой злоупотребявал, да паднат бариерите пред унищожаването на природата. Или понеже Бойко Борисов в неделя се възмути, че гражданите срещу 10 лв. на жалба в съда му спират строежите, във вторник депутатите Му побързаха да отстранят пречката, т.е. да внесат проект за още безконтрол. Вместо да се потрудят да измислят коректна регламентация за жалбите на касационна инстанция.         
 

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 203

В бъдещия общински съвет ще работя с лице към хората

автор:Дума

visibility 91

Воля и сърце за добрите дела

visibility 202

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 273

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ