23 Януари 2022неделя23:58 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

По прогнозни резултати избирателните секции ще бъдат 11 643, а избирателите са 6 708 189, сочат данните на ЦИК

Още не е ясно колко ще струват машините за вота

/ брой: 188

автор:Павлета Георгиева

visibility 207

ЦИК тепърва ще обявява нова обществена поръчка за допълнителните машини и флашпамет, необходими за предстоящите парламентарни и президентски избори. Параметрите все още не са ясни, затова и не се знае колко над досега планираните 9,5 млн. лева ще излезе това на държавата. Говорителят на ЦИК Росица Матева уточни, че първата поръчка е направена преди да има план-сметка, освен това са предвидени флашпамети, които може и да не са необходими сега. За сметка на намаленото количество флашки ЦИК планира да поръча повече машини, тъй като целта е на повече места да има по две устройства за гласуване.

"Вече имаме одобрена план-сметка и в постановлението на МС е записано, че когато се сключи договор за доставка на допълнителни устройства или съответно договор за логистиката и техническото осигуряване, ще бъдат осигурени необходимите средства. Поискахме с писмо информация от министъра на финансите, ако обявим нова обществена поръчка, с по-висока прогнозна стойност, дали ще бъде осигурено финансиране и получихме отговор от него, че необходимите средства на ЦИК за закупуване на устройствата ще бъдат осигурени", увери Матева. Комисията клони към решение за избори 2 в 1 да се гласува с една карта.

За обществената поръчка отново ще бъдат поканени "Сиела Норма", "Информационно обслужване" и производителят "Смартматик". Вчера се проведе среща със "Сиела" за уточняване подробностите по прехвърлянето на собствеността на софтуера за вота. Макар и все още без подписан договор, ще има 61 машини за частичните избори тази неделя.

21 партии и 7 коалиции са се регистрирали в ЦИК. 12 формации ще участват и в двата вида избори, десет - само в президентските. Все още тече срокът за регистрация на инициативни комитети, проверяват се и документите на някои коалиции. Регистрация е отказана само на "Българско лято", но те обжалват решението.

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ