17 Септември 2021петък07:18 ч.

Още за Симеон-Дянковите "феодални старци"

/ брой: 178

автор:Велко Вълканов

visibility 1700

Тези дни, като преглеждах сп. "Ново време", попаднах на интересната статия на проф. Димитър Цацов "Патерът на българската философска история" (Ново време, бр. 4 от 2010 г.)
Патерът - това е Димитър Михалчев, крупен български философ. Но Димитър Михалчев е и изтъкнат български държавник. Той е посланик в Прага (1923-1927 г.), пълномощен министър в Москва (1934-1936 г.), политически представител и пълномощен министър отново в Москва (1944-1946 г.) Проф. Михалчев е освен това и един от видните строители на българската наука. През 1944 г. той е избран, а през 1945 г. и преизбран за председател на БАН.
В статията си Д. Цацов възпроизвежда някои от спомените на Д. Михалчев именно в качеството му на председател на БАН, публикувани в "Работническо дело" през януари 1967 г. Те заслужават нашето внимание, защото очертават една успоредица от външно еднакви събития, протекли обаче в различното време по различен начин и които предлагат различни изводи.
През 1947 г. се обсъжда предложеният от МС нов устав на БАН. Проф. Михалчев, който тъкмо по това време е председател на академията, пише:
"След като Управителният съвет обсъди проекта за нов устав, изпратен до нас от Министерския съвет, се реши да отида лично при министър-председателя и да се опитам да смекча някои точки в тоя проектоустав. Георги Димитров ме прие в своя кабинет в Министерския съвет. Ако не ме лъже паметта, с мене беше и тогавашният секретар на академията, покойният Спиридон Казанджиев. Първото нещо, по което заговорихме, бе оная точка, която засягаше отнемане досегашната автономия на академията... Навсякъде Г. Димитров проявяваше бистро съзнание и една подкупваща широта. Дойде въпрос за пределната възраст на академиците. Новият проектоустав предвиждаше, щом един редовен член на академията навърши (доколкото помня) 75 години, той престава да бъде академик. Аз се опълчих решително срещу тази точка. В Москва съм виждал академици над 80 години. Пък и никъде в света няма такава пределна възраст. Как може един човек, който е работил половин век за българската наука, тъкмо сега, когато силите му са отслабнали и трябва да е не само подкрепен, но и тачен, да го изхвърлим от академията! Помислете си, казах аз, колцина от тия наши стари труженици, които едва им остава да доживеят още 4-5 години, та да хванем сега да ги огорчим! Георги Димитров долови неразумното в това искане и моментално го ликвидира, и то с нескривано негодувание против неговите автори...".
Както виждаме, по всяко време е имало и ще има, за съжаление, Симеон-Дянковци. Но не в това е, разбира се, бедата. Бедата е, че не всякога се намира и един Георги Димитров, който да неутрализира опасното поведение на Симеон-Дянковците. Днес вместо Георги Димитров имаме един Бойко Борисов. За да не оскърбя читателите, пък и себе си, няма да тръгна да сравнявам единия с другия. Ще си позволя само да изкажа предположението, че сме извършили може би някакви наистина тежки грехове, за да бъдем наказани с ръководител, какъвто имаме днес.
Живея със страх. Какво ли още ни чака с този наш български Батиста?! (От някои сравнения човек не може да избяга).

 

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ