30 Октомври 2020петък10:07 ч.

Руски военнослужещи извършват десант на каспийското крайбрежие на Дагестан по време на военните учения Кавказ-2020. Ученията се провеждат от 21 до 26 септември, в тях участват 80 000 души, както и 1000 военни от Армения, Беларус, Иран, Китай, Миянма и Пак

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

Докато Си Цзинпин призова за солидарност, Доналд Тръмп настоя страните да гледат единствено себе си

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 917

сДълбоки ценности, идеологически и политически различия между лидерите на Китай и САЩ белязаха началото на 75-та сесия на Общото събрание на ООН. Заради пандемията за пръв път форумът се провежда във виртуален формат, държавниците представиха речите си на видеозапис.  

Китай подкрепя водещата роля на ООН в международните отношения и "няма намерение да води нито студена, нито гореща война с която и да е държава", заяви президентът Си Цзинпин  отговор на нападателната реч преди това на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той предупреди за рисковете от "сблъсък на цивилизациите": "Ще продължим да намаляваме различията и да разрешаваме спорове с другите чрез диалог и преговори. Няма да се стремим да развиваме само себе си или да участваме в игра с нулева сума", изтъкна Си. Китайският лидер отправи ясен упрек към САЩ, заявявайки, че "никоя държава няма право да доминира в глобалните дела, да контролира съдбата на другите или да запази предимствата на развитието изцяло за себе си". "Изправени пред вируса, ние трябва да засилим солидарността и да преодолеем това заедно. Трябва да следваме ръководството на науката, да дадем водещата роля на Световната здравна организация. Всеки опит за политизиране на въпроса или заклеймяване трябва да бъде отхвърлен", отбеляза Си.

Той съобщи, че страната му ще предостави общо $100 млн. за различни месии и организации на ООН. Си Цзинпин обяви изненадващо, че Китай цели да нулира емисиите на парниковите газове до 2060 т. Известно е, че страната е най-големият производител на парникови газове в света.

Тръмп призова световните лидери да поставят на първо място интересите на своите страни, като е направил той самият: "Като президент отхвърлих неуспешните подходи от миналото. И аз съм горд да поставя Америка на първо място, точно както трябва да поставите на първо място страните си. Всичко е наред, трябва да направите това", цитира го ТАСС. "Знаем, че американският прогрес е основата на свободата и сигурността по целия свят. През тези три кратки години изградихме най-силната икономика в историята, добави той. Накрая в синхрон с неговата идея "Америка преди всичко" Доналд Тръмп заяви, че "само като се грижите за собствените си граждани, ще положите реална основа за сътрудничество". Президентската говорителка Кейли Макинъни заяви, че Тръмп не изключва САЩ да използват чужди ваксини срещу КОВИД-19 и дори пръв да се подложи на ваксиниране с тях.

В 19-минутната си реч Владимир Путин акцентира върху осигуряването на масов достъп до ваксинации срещу коронавируса, забрана на оръжия в космоса и освобождаване на глобалната търговия от незаконни санкции. Той предложи на служителите на ООН безплатни доставки на руската коронавирусна ваксина и призова за максимално премахване на бариерите пред партньорствата между страните в областта на медицината. Путин декларира готовността на Русия да си сътрудничи с доставките на руски ваксини в чужбина. Руския президент предложи също споразумение, което да забрани разполагането на оръжия в космоса, както и използването на сила или заплахи срещу космическите обекти.

Съвременният свят не трябва да бъде свеждан само до съперничеството между САЩ и КитаЙ, отбеляза в речта си френският президент Еманюел Макрон. Европа трябва да изгради нови рамки на колективна безопасност заедно със съседни държави, но няма да разчита на споразумения между трети страни, изтъкна той, имайки пред вид състоянието на отношенията САЩ-Русия по ядрените оръжия. "Няма да делегираме нашата колективна безопасност на други държави, освен на самата Европа", подчерта президентът. 

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ