20 Февруари 2020четвъртък21:20 ч.

Освободителят Че

/ брой: 1

автор:Братя Ружеви

visibility 1501

Някой по-миналата нощ е съдрал с нож транспарант на ДУМА в центъра на София. Разрязал го е яростно. А най-много гняв неизвестният извършител е вложил в заличаването на образа на Че Гевара на тази реклама. Всички приказки за нова година без разделение и конфронтация пак потънаха в черната бездна на постоянната българска омраза. Това вече е трайно състояние на нашето общество.
Ето защо злобата към Че е много показателна. Това не е обикновен образ. Че символизира чистотата на младежкия порив, мъдрата сила на идеализма, себеотрицанието и безсмъртното усещане, че този свят трябва да бъде променен незабавно, тук и сега. Заради това дори тези, които го наричат терорист по света, не си позволяват да раздират и поругават неговия образ. Защото това е мисия невъзможна. Не можеш да спреш мечтата за различна планета. 
Но България, както винаги е на различна интелектуална географска ширина от света. Само тук злобата може да мине за политика. Само тук поругаването се маскира като политическо мнение. Само тук вандализмът се саморекламира като свобода.
Времето наистина е разделно. Но не в смисъла, в който господарите на злобата и на полунощните акции с ножове си представят. Тяхното време просто е към края си. Злобата към образа на безсмъртния идеалист символизира нещо повече от обикновена омраза. Това е страх в най-чиста форма.
"Аз не съм освободител. Няма освободители. Хората сами се освобождават". Това е една от безсмъртните мисли на Че. Проблемът е, че в България май много хора не са в състояние да се освободят от демоните в главите си.

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ