От 13 декември влизат в сила новите изисквания на ЕС за етикетите
/ брой: 281
От 13 декември влиза в сила Регламент 1169 на ЕС за етикетирането на хранителните продукти. Регламентът е създаден още през 2011 г., тоест изтекъл е гратисният период, в който страните членки трябва да отговорят на изискванията на регламента. Това каза Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, пред "Фокус". Следва категорично на етикетите да бъдат упоменати всички алергени, които се съдържат в дадена храна. Кукушева изтъкна, че потребителите трябва да знаят, че голяма част от етикетите, които са със заблуждаваща информация, вече трябва да не съществуват, защото санкциите, които предвижда ЕС, са огромни.
Шрифтът на новите етикети на хранителните продукти трябва да бъде не по-малък от 1,2 мм, което означава четливо изписване без необходимостта потребителите да носят със себе си лупи. По думите й, съдържанието на един хранителен продукт или напитка вече ще се изписва в процентно изразяване на най-големия обем съставка, който присъства в съдържанието на продукта. Информацията за състава ще бъде много по-обемна. Очакваме категорично тя да не бъде изписана на разни места по опаковката, а на фона на едно зрително поле, каза Кукушева. Като хванете един продукт, без да се налага да го обръщате и да въртите наляво-надясно, отгоре-отдолу, вие трябва да прочетете какъв е съставът на продукта, как се нарича, кой е производителят, наличието на алергени трябва да бъде с удебелен шрифт или различен, по-едър шрифт, процентното съдържание на съставките, срокът за годност при бързооборотните стоки ще бъде "ползвай преди", а не "годно до", трябва да са упоменати теглото и условията за съхранение. Отпадат всякакви варианти на плюс-минус еди-колко си процента, обясни Кукушева.