18 Май 2021вторник10:32 ч.

От 9 дерета, та цял бюджет

/ брой: 239

автор:Валентин Георгиев

visibility 1046

Няма как да не признаем, че ГЕРБ са истински царе на експеримента, а "черешката на тортата" в този, вече тригодишен управленски тюрлюгювеч, се явява новата бюджетна пица на Дянков. Какви ли не идеи прииждаха и прииждат от 9 дерета, само и само сметките някак си да излязат? Та така и с тангото около бъдещия данък върху лихвите по влоговете. Две седмици, след като от МФ яростно отричаха мярката, изненадващо в сряда Дянков ни я сервира с усмивка. Стигна се дори до заплахата, че ако тя се отхвърли, бюджетът трябвало да се прекроява.     
Оказа се обаче, че нито в проекта, разглеждан в тристранката, нито в пратения в парламента е отбелязан приход от данък депозит в частта за данъците върху доходите на физическите лица. Което пък подсказва, че се работи абсолютно на парче и на сляпо, а нещата се натъкмяват в движение. Ако нещо случайно "не се върже", се търси източник на компенсация, пък бил той, както се казва, "и под вола теле".
Честата смяна на позиции и липсата на синхрон пък роди в социалните мрежи какви ли не народни умотворения в помощ на Дянков. Като например за въвеждане на "данък въздух", връщане на ергенския данък, данък върху майчинските и пенсиите, върху помощите за безработни и дори въвеждане на данък за това, че въобще плащаме данъци...
Интересни метаморфози търпи позицията на властта и по отношение на плоския данък. Вчера първият ни финансист дори се опита да надвие Борисов по популизъм на тема "социална справедливост", като съвсем не на шега се изказа за неговото премахване в бъдеще. Обратно, верен на дежурното си оправдание с тройната коалиция, гербаджия N1 не пропусна да отбележи, че плоският данък, който не бил справедлив, е въведен от Станишев. Интересно кога Борисов направи това откритие? И защо през последните три години ГЕРБ си трая по въпроса, а не го отмени?
Истината е, че отчаяно се търсят пари, защото са много малко, коментира по БНР лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев... Че парите, заложени в приходната част не достигат, спор няма. Прави обаче впечатление очакваният твърде скромен размер на средствата, които ще дойдат по линия на акциза върху тютюневите изделия. Защото нивата им са същите като през 2009 г. А да не забравяме, че от януари 2010 г. ГЕРБ въведе по-висока ставка при този косвен данък. Изводът тук може да бъде само един - властта толерира контрабандата, която продължава да цъфти необезпокоявано. Така всъщност хазната се лишава от нужните 1-2 милиарда, които биха стигнали не само за вдигане на пенсии, но и за вдигане на детски надбавки, че и за маса други предизборни залъгалки.
Струва ли си обаче да убеждаваме ГЕРБ, че точно драстичното намаляване на контрабандата е истинският начин за увеличаване на приходите в бюджета? По този въпрос властта се прави на глухоняма. А Борисов не крие опиянението си, че, видите ли, бюджет 2013 бил идеален.
То затова при целия ни идеален хал все повече взеха да си припяват: "Обличам си пуловера и дим да ме няма. Хващам самолета и дим да ме няма. Грабвам си милионите и дим да ме няма"... Който оцелял - оцелял.            

 

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ