29 Април 2024понеделник00:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От гените ни зависи дали предпочитаме кафе или чай

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 881

Дали предпочитаме да консумираме кафе или чай - зависи от нашите гени, сочат резултатите от нови изследвания. Според учените генетичното предразположение към възприемането на горчивината на определени вещества изглежда ни подтиква към една или друга напитка.

Тезата е доказана от изследователски тест във Великобритания, където участваха хора на възраст от 37 до 73 години. Експериментът включваше събирането на генетични данни, както и здравна информация, включително отговори на въпроса колко чаши с различни напитки участниците консумират всеки ден.

Тъй като нашите гени са фиксирани при зачеването и генетичната ни вариация може да се смята за случайна, те позволяват на учените да изследват един вид "естествен експеримент", което означава, че могат да надхвърлят много от социалните или екологични фактори, които да провокират избора на една или друга напитка.

Екипът установи също, че по-голямото възприемане на горчивината е свързано с по-ниския шанс да бъдеш почитател на алкохола. Тоест, пиещите повече кафе, консумират по-малко твърд алкохол.

"Като се има предвид, че хората обикновено избягват горчивия вкус, интерпретираме тези открития като евентуално научено поведение: ако можем да възприемем кофеина добре, свързваме това с психостимулиращите свойства на кофеина и така търсим повече кафе", уточни изследователят Корнелис.

Предпочитанието към чая може да се разглежда като следствие от въздържането от кафе, защото нашите гени може би са направили небцето и твърде чувствително към горчивината на напитката.

Корнелия Нинова честити Цветница на празнуващите

автор:Дума

visibility 9

Цветница е!

автор:Дума

visibility 240

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 904

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 897

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 1010

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 966

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 937

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 833

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 867

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ