14 Юли 2020вторник05:54 ч.

Петър Ганев

От ИПИ прогнозират по-високи местни данъци

Предлагат 2% от налога върху доходите да остават в общините

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 1048

Местните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър Ганев при представянето на ежегодния алтернативен бюджет, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Експертите предлагат два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, да се намали осигурителната тежест и да се прехвърлят част от вноските за здраве в частни фондове. Причините за увеличаване на местните налози са две - първата, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс, обяви икономистът Петър Ганев. Данъчен бюджет след избори. Това е ясно. Видяхме го през 2016 г. и 2017 г., затишие 2019 г., почти няма промени. Очакваме, а вече имаше и заявки, че през 2020-2021 ще има покачване на данъците", каза той. Най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при имотните данъци, прогнозира Ганев, според когото два процента от подоходния данък също трябва да остава в общините, а не да стои в държавната хазна, както е в момента. "Това би бил ресурс в рамките на 876 милиона лева", каза икономистът. Според него това ще промени и поведението на местните власти. Експертите препоръчват спиране на негативните тенденции за увеличаване на данъци и осигуровки и реални стъпки за намалението на данъчно-осигурителното бреме, в т.ч. чрез премахване на някои данъци - облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии. От ИПИ настояват за  увеличаване на заплатите в публичния сектор, в т.ч. заплатите на педагогическия персонал, но и сериозно преструктуриране на администрацията, защото през последните три години липсват каквито и да са мерки за свиване на публичния сектор. Освен това са необходими реални осигурителни промени, които да дадат повече избор на хората - намаляване на пенсионните осигуровки с 2 пр.п. и прехвърляне на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на НЗОК.

Приоритетите на алтернативния бюджет на ИПИ могат да бъдат завършени с препоръката за свиване на преразпределението през бюджета, мерки за финансова децентрализация и планиране на излишък, който да направи бюджета по-прозрачен. Това беше и едно от основните теми, които депутатите разискваха по време на първото четене на републиканския бюджет миналата седмица. За разлика от предложението на ИПИ обаче - опозицията, особено БСП, поиска още по-голяма преразпределителна роля на държавата. Една от важните препоръки - вместо балансирания бюджет, който Горанов представи, да се планира известен излишък, в размер на 1%-1,5%, който да поеме евентуални тежки сътресения в световната икономика. Експертите не са доволни от блокираната приватизация, която остави зад борда на частните инвестиции дружества като БДЖ, ВиК, "Български пощи" и "Топлофикация София".

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ