30 Октомври 2020петък09:59 ч.

От "Къщата с куклите" до жълтите павета

Нов документален филм разказва за историята на София и промените в българското общество от Освобождението до днес

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 49

Документалният филм "От "Къщата с куклите" до жълтите павета", посветен на историята на Националния етнографски музей в контекста на историята на София и развитието й като столица, ще бъде представен на 28 септември от 19 ч. в кино "Кабана" с вход свободен и при спазване на противоепидемичните мерки, научи ДУМА от Юлия Попчева, експерт Връзки с обществеността на ИЕФЕМ - БАН.

Лентата отразява и нагласите на обществото към традицията през времето. С фокус върху събирането и опазването на традиционната и градската култура филмът разказва за развитието на интересите, вкуса, стила, модата и бита на българина от края на XIX в. до съвременната дигитална ера. Специално място е отделено и на Княжеския дворец, неговото развитие, упадък и настоящо състояние. Разказани са любопитни истории и факти за живота в двореца от първите балове, през дарената на музея царска колекция с носии, до реконструкциите за скриване на монархическите символи в интериора.

Гръбнакът на документалното повествование е дейността на Националния етнографски музей, която се състои не само в излагането на артефакти, но преди всичко в тяхното издирване, събиране, съхранение и реставрация. Отдадена е почит на личностите, участвали в развитието на музея и музейното дело в страната ни като цяло. 

"От "Къщата с куклите" до жълтите павета" вплита по естествен начин история и съвремие, човек и музей, живот и памет. С непоказани до този момент архивни материали той дава нов прочит на миналото, а погледът на специалистите историци, етнолози, реставратори и урбанисти му добавя плътност и цялост.

Документалният филм е реализиран с подкрепата на Столичната програма "Култура" на СО за 2019 г. Създаден е от екип в състав Тодора Радева, Студио 24 - продуцент, Екатерина Минкова - режисьор, Борислав Георгиев - оператор, доц. д-р Веселка Тончева - сценарист.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ