03 Юли 2020петък23:55 ч.

Шефът на КЕВР Иван Иванов

След заплаха на Борисов

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

Средно за страната то щяло да е с 14% надолу спрямо предходния отоплителен сезон

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 414

Средно с 14% по-ниски сметки за топлинна енергия ще получат абонатите на топлофикациите в България тази зима в сравнение с предходната. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод данните отпреди ден, че регулаторната комисия готви вдигане на цената на парното в много градове от юли. Според него се получава изкривяване, когато се твърди, че предстои поскъпване с между 3 и 22%. Аргументът му е, че това е увеличение спрямо действащите цени, но спрямо предходния отоплителен сезон ще има намаление. За София, Пловдив и Плевен корекцията надолу ще е с 15%, във Враца и Търново - с 13 на сто, а във Варна, Бургас и Разград - с под 10 на сто. Изявлението на Иванов дойде след като по-рано вчера Бойко Борисов скастри регулатора за доклада му с новите цени и дори заплаши със смяна на ръководството му. По закон членовете на КЕВР се избират от Народното събрание.

"Такива глупости не може през седмица-две да правят. Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват - ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават", закани се Борисов и добави, че мандатът на настоящото ръководство на регулатора изтича и той ще говори с народните представители по въпроса.  

Самият Иванов заяви, че било манипулативно да се твърди, че КЕВР вдига цената на парното в момент, в който природният газ е рекордно евтин. Той каза, че е коректно да се сравняват прогнозната годишна цена за сезон 2020-2021 г. с тази от сезон 2019-2020 г. В София, например, това означава 81 лева срещу 95,64 за мегаватчас. "Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 г. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 г. е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 г. Това не само, че е правилният и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани - дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", оправда се Иванов.

Окончателното решение за цените на парното ще бъде взето в края на юни.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ