04 Юни 2020четвъртък08:52 ч.

От Съдийската колегия поискаха оставката на Лозан Панов

автор:Дума

visibility 669

Десетина от членовете на Съдийската колегия на ВСС поискаха оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Те излязоха с позиция по повод обръщението на Панов по случая с предсрочното освобождаване на Джок Плофрийман. В понеделник той призова тримата си колеги, разглеждащи искането на главния прокурор за преразглеждане на предсрочното освобождаване на австралиеца, да вземат решението си колкото се може по-бързо. Панов апелира те "максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен от правна гледна точка казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни".
Днес Съдийската колегия остро разкритикува позицията на Лозан Панов. Да се правят внушения за „беззаконие и произвол“, когато казусът е висящ пред съда, е тотална загуба на „професионалното достойнство на тогата“, пишат кадровиците.
Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков индиректно настояват и за оставката на Панов, като го призовават „да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест“. Очаквано, единствените, които не са подписали позицията, са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.
"Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират. Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на "професионално достойнство на тогата" точно в онези моменти, в които Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността" без страх", пише още в позицията.
Според десетината членове на Съдийската колегия казусът "Полфрийман" не е първият, по който към ВКС е отправено искане, "но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава".

25 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 0

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 38

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 339

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 229

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ