30 Октомври 2020петък19:25 ч.

Внезапното решение на Бойко Борисов да разнообрази обиколките с джипа си като се яви на "Дондуков" 1 за правителственото онлайн заседание скупчи десетки патрулки в центъра на София

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

Сивата икономика у нас е почти 21% от брутния вътрешен продукт

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 736

Недекларираният труд у нас "произвежда" около 23 милиарда лева, които не са облагани нито с данъци, нито с осигуровки, а бюджетът годишно губи около 400 млн. лв., обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той прогнозира, че пандемията ще разшири сивия сектор, в който полагат труд 16% от българските работници. Сивата икономика у нас е почти 21% от БВП. Най-голям е сивият сектор в строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, търговията, услугите. 

Недеклариран труд има и в "светлата" икономика, като работниците са назначени на трудов договор на минимално възнаграждение и с осигуровки, а останалите пари получават в плик. Работниците приемат условията от страх да не загубят препитанието си. 

Приблизително 48% от работещите в селското стопанство полагат недеклариран труд. Същото се отнася за много голяма част от работещите в строителството, в хотелиерството и ресторантьорството, в търговията, в услугите (27% от фризьорските, 16% от почистването на домове и др.), леката промишленост (най-често в шивашки цехове). Проверки на ГИТ показали, че най-много хора работят без трудов договор в строителство. 

Резултатите от функционирането на мобилното приложение на КНСБ за сигнали VOX представи националният секретар Тодор Капитанов. Работниците най-много се жалват от неизплатени възнаграждения предимно в търговията и услугите, туризма, хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, следва полагането на извънреден труд и не на последно място - заплатите в плик. По думите на Пламен Димитров около 250 хил. работници са назначени на трудов договор, но на минимална заплата, а в плик получават друга част от заработката. Работещите също се съгласяват да полагат нерегламентиран труд, за да не загубят работата си или да се укрият от банки, ако имат лоши кредити. 

Преизчисляването на част от пенсиите е демотивиращо и ще подтикне още повече към недекларирана заетост, смята президентът на КНСБ. Той е категоричен, че размерът на пенсията трябва да се определя на базата на приноса на осигурения, продължителността на осигуряването и осигурителния доход. От синдиката ще предложат на социалните партньори менималната пенсия да бъде 45% от минималната заплата. 

КНСБ за пореден път настоя за промени в законодателството. Една от тях е предприятия, които работят на сиво, да не получават поръчки, за които се плаща с обществени пари или по европроекти. Конфедерацията иска да бъде въведена ваучерна система за услуги по домовете - ремонти, почистване, гледане на дете или болен и пр.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ