14 Юли 2020вторник23:03 ч.

Отхвърлиха предложението на БСП за съсловните организации на медиците

/ брой: 21

автор:Юлия Кулинска

visibility 287

Мнозинството в НС отхвърли на първо четене предложените от БСП промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. 61 депутати гласуваха "за", 32 бяха против, а 65 се въздържаха.

Целта на законопроекта е да се преодолee неравнопоставеността между отделните съсловия със създаването на самостоятелни съсловни организации на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите и лекарските асистенти, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, които да отчитат спецификата на отделните професии. Това заяви доц. д-р Георги Йорданов от БСП, който представи мотивите на законопроекта. Той припомни, че в момента има само една съсловна организация - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която представлява интересите на няколко професии, а други остават извън нея.

В нашите предложения са записани желанията на медиците, които те са споделили с нас, заяви д-р Илиян Тимчев. Законопроектът отговаря на предизвикателствата на настоящето, отбеляза д-р Валентина Найденова. Тя добави, че идва ново поколение медици, които искат промяна. С неглижиране на искането на тези, които работят в здравеопазването, ние не сме в съзвучие с нуждите на нацията, коментира проф. д-р Георги Михайлов. Той припомни, че над 30 000 медицински сестри са напуснали страната, а повечето у нас са в пенсионна възраст. Асоциацията по здравни грижи не успя да отстои увеличението на заплатите им, нужна е промяна, подчерта проф. д-р Михайлов.   

Провокации окървавиха протеста

автор:Дума

visibility 4

Гилдии сипят декларации в подкрепа на властта

автор:Дума

visibility 292

Левите в Европарламента подкрепиха протестите

автор:Дума

visibility 191

Протестите продължават – ден шести

автор:Дума

visibility 207

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 380

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2259

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ