18 Февруари 2020вторник09:23 ч.

Отхвърлиха закона за евтаназията

/ брой: 202

автор:Рада Димитрова

visibility 1551

Повече от два часа депутатите спореха вчера за връзката между живота и смъртта, има ли живот след смъртта и дали евтаназията е съзнателно убийство. Повод за философския дебат бе законопроектът на проф. Любен Корнезов за евтаназията. Депутатът от левицата предложи узаконяването й, с което предизвика бурна реакция в цялото лекарско съсловие.
Професорът конституционалист остана сам срещу всички останали, включили се в дебата. И отговаряше на нападките на всеки един. Още при представянето на законопроекта Корнезов подчерта, че не очаква от лекарите да го подкрепят, защото са положили Хипократова клетва. Пожела и на всички в залата никога да не им се налага да правят избор, свързан с евтаназията. "Този закон е за безнадеждно болните, агонизиращи люде, проклинащи живота в непоносими болки и за близките на тези страдалци. Това е закон за хората, които са гледали смъртта в очите и смъртта е гледала в техните очи", подчерта Любен Корнезов.
Той приведе десетки научни цитати и примери от държави, в които евтаназията е узаконена. Цитира и своя проект, според който петчленна комисия ще разглежда молбата за евтаназия. Тя ще трябва да е съставена от психолог, юристи и лекари. Ако само един от тях не е съгласен, молбата се отхвърля. Във всеки един момент молбата може да бъде оттеглена, дори да има решение на комисията, уточни Корнезов. Той даде пример с останалите държави, където около 40% от пожелалите веднъж евтаназия, се отказват в последния момент. Това е тяхно право, категоричен бе депутатът. Ако близките на болния пожелаят евтаназията, то всеки член на семейството ще трябва да даде своя подпис. Евтаназията се смята за естествена смърт, което пък решава евентуалния проблем със застрахователните измами, уточни Корнезов.
Най-яростно срещу законопроекта се изказаха лекарите в НС. Ваньо Шарков, Хасан Адемов, Лъчезар Иванов цитираха Хипократовата клетва и бяха категорични, че един лекар никога няма да навреди на пациент, камо ли да му помогне да умре.
След изтощителния дебат 59 народни представители гласуваха "против", 29 се въздържаха, а 13 бяха "за". Пролича си, че всеки натисна бутончето по съвест, защото от всяка група имаше различни гласове.


 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 113

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 283

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 447

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ