31 Май 2020неделя16:57 ч.

In memoriam

Отиде си рицар на истината

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 257

Помним Бенжамен Варон от времето, когато идваше в ДУМА, в онзи ляв високо интелектуален кръг, който се събираше при Стефан Продев и в който разговорите бяха за нас уроци по човешка и професионална почтеност, по самоотвержено отстояване на истината и на социалистическата идея. Статиите на Бенжамен Варон във вестника преоткриха за обществото таланта на учения икономист, неговите оригинални идеи за наложителната промяна на левицата в съвременния капитализъм в света и в България.

Роден в Пловдив, участник в Съпротивата срещу фашизма, лежал по затворите за комунистическа дейност преди Девети, Варон и в следващите десетилетия доблестно отстояваше истината и идеите си. Той е член на т.нар. група на Никола Куфарджиев, автор е на откритото писмо до ЦК на БКП от 1960 г., в което се прави икономически анализ на политиката на Живков и се предупреждава, че деформациите водят до израждане на социализма. Подписалите са изключени от БКП и изселени от София. Варон - завеждащият катедрата по политическа икономия във Висшия финансово-счетоводен институт, е изпратен със съпругата и с двете си дъщери в с. Рогозина (днес Добричко) да работи като счетоводител в ДЗС. Писмото бе публикувано за пръв път в ДУМА през 1994 г., а преди дни в рубриката "Черно на бяло" бяха огласени документи от мартенския пленум на ЦК на ЦК на БКП 1961 г., заклеймил първите бунтари у нас. 

Въпреки преживяното, след 1989 г. Варон не захвърли партийната си книжка и продължи да се бори с ума, с ерудицията, със статиите си в  челото на теоретичната мисъл на световната и българската левица: "За смяната на капиталистическата цивилизация", "Има ли алтернатива капитализмът?", "Социална реформация или деградация", "Въпроси на социаллиберализма", "Пазарите, държавата, левицата", "От социална реформация към радикална трансформация на капитализма", "Капитализмът-антагонист на човечеството" и др. 

Със своето слово, с духа и вярата си Бенжамен Варон остава с нас. 

ДУМА 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ