14 Юли 2020вторник15:39 ч.

Откритие

/ брой: 200

автор:Мая Йовановска

visibility 1091

Томислав Дончев, който от 10 г. е все във властта и като зам. министър-председател в третото правителство на Борисов отговаря за икономическата политика, от няколко месеца е на път да открие топлата вода.

В началото на годината той прозря, че икономическият ни растеж е крайно "недостатъчен, за да достигнем нивото на европейските държави". Даже заговори за нов икономически модел!? Вчера пък на едно сборище рече: България трябва да спре да е работилницата на Европа. Причината някой да си изработва нещо тук са по-ниските разходи, прогледна той. Това според него обаче била важна стъпка в годините след прехода, било еволюционна придобивка - научили сме се били да реиндустриализираме, да произвеждаме, да оцеляваме на общия пазар... 

Дали преходът е приключил е спорно. Но ако погледнем от другия му край, сиреч преди началото му, тогава България бе добре развита индустриална държава. А сега, макар и делът на индустрията в БВП на думи да е достатъчен, за да издърпа тя стопанството ни, е необходим доста дълъг период, за да стане това факт. Сега да се говори за реиндустриализация е смешно. Явно и Дончев като своя шеф започва да обитава мисловни пространства, нямащи общо с реалността.

По-голямата част от фирмите нищо не произвеждат, защото са в търговията, а почти две-трети от всички компании даже не отчитат дейност. Стопанството расте, но ръстът е недостатъчен, а и икономиката ни - ишлемарска, или както я наричат сега "аутсорсинг". Високият износ, с който се хвали Борисов, е нелепица, защото повече от 20 г. външнотърговското ни салдо е на минус. Чуждите фирми все повече ни заобикалят, а нашите бягат. Сивият сектор е огромен.

Колкото до провиденията на Дончев, че трябва да се научим да произвеждаме по-скъпи продукти, въпросът е как кореспондира това с присъствието му във властта. Прави ли се нещо? Предвид резултатите - отговорът е не.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 322

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2219

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ