09 Август 2020неделя23:08 ч.

Актуално

Отличие за ветеран от съпротивата

Тотю Бакалов получи признание за гордия си живот и за сърцатото си творчество

/ брой: 169

автор:Трифон Митев

visibility 1565

Това е чудесно!

За този човек с побеляла глава и на върха на своите 93 години, с бастун, който едва удържа походката му, но с поглед все така дързък и с ясна мисъл - за този човек отличието на Българската социалистическа партия е хубаво признание за неговия живот и неговото творчество.

 В навечерието на Бузлуджанския събор тази година Националният съвет на БСП отличи Тотю Бакалов с Почетния знак на партията за неговата антифашистка и обществено-политическа дейност, за литературното му творчество на антифашистка тема и по обществени и правни въпроси.

 От 1943 г. е член на РМС - Работнически младежки съюз - пояснение за тези, за които това е само понятие от миналото, а за Тотю Бакалов то е неговата младост. Гордостта му за цял живот и пожизнената тъга по убити и обесени от фашистите другари като Иванка Терзиева, Ленко Пенев, Славчо Дишлянов, Иванчо Бесарабчето... И неговите преживявания в преизподнята на фашистката полиция.

 Пред Народния съд за Тотю Бакалов полицейският агент Иван Мухов говори: "... На Тотю Бакалов му се приписваше, че организирал ремсова група и че имал връзки с нелегалните и че вербувал за Балкана, и че той ще избяга в Балкана.

 На тези му обвинения той категорично отказваше да отговори и беше подложен на побоища. Беше бит няколко пъти с тояга и гума, вързан и повалян на пода. Аз участвах, като му запушвах устата да не издава глас.

 Също веднъж беше съблечен гол, аз и другите полицаи се гаврехме с него.

 При побоищата Пандов му скубеше косата и с тоягата го мушкаше по тялото. 

 На всички тези побоища изтрая и не даде нищо..."

 Тотю Бакалов е председател на Окръжния съд в Стара Загора и член на Върховния съд на Народна република България - той не само е завършил право, той е юрист и прави сериозна разлика между двете правни понятия. Той е юрист, оставил диря в българското право и в българската правораздавателна система.

 Член е на Българската социалистическа партия и цялото му същество е отдадено на нея - на младини и днес, на достолепна възраст.

 Дългогодишен председател е на Българския антифашистки съюз в Стара Загора. Общественик. Мъж с характер - за мнозина труден, но с достойнство.

 През целия си живот твори - ранни ученически стихове и разкази, зрели статии и книги. В Стара Загора е редактор на правно списание. Много са вестникарските страници в столицата и извън нея с негови статии - повече от триста на брой... Главна тема в тях е антифашистката съпротива - с документи, спомени, факти. Истината и само истината! - както сам казва - за Народния съд, за нашите жертви в борбата против фашизма и за лудите опити днес на псевдоисторици и писачи да оневиняват фашизма и фашистите...

 За това творчество получава Почетния знак на Българската социалистическа партия. Заслужено.

 Него най-често ще го видите в старозагорския парк "5 октомври" на пейка до Братската могила - там води мълчалив разговор с погребаните под нея антифашисти - разстреляни и обесени... С някои от тях е лежал в Старозагорския затвор и заедно с тях там изтраял фашистките издевателства. И пак замисля статия за героите от каменната плоча - да се знаят имената им и да се помни делото им...

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 12

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 159

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 97

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ